Ruloo hoiab toa suvel jaheda ja pimeda

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamil putukavõrgu saab lihtsalt tõsta plastakna külge, näitab Sunoreki müügijuht Tarmo Toom.
Raamil putukavõrgu saab lihtsalt tõsta plastakna külge, näitab Sunoreki müügijuht Tarmo Toom. Foto: Urmas Luik

Suurtest akendest avanev vaade pakub küll silmarõõmu, kuid põletav päike sunnib kardinaid ette tõmbama. Moodsad materjalid võimaldavad kombineerida sellised katted, mis suvel hoiavad toa jaheda ja pimeda ning talvel sooja.

Praegu oleks palavas ruumis vaevlejail hea leevendust otsida termomaterjalidest tehtud ruloodest, mida on nii valgust läbi laskvaid kui pimendavaid. Viimasena mainitud oleksid just valgete ööde ajal eriti mugavad magamistoas, lubades isegi kergema unega inimesel end välja puhata, selmet laululindudega koos ärgata.

Märgatavalt jahedam

Sunoreki Lääne piirkonna müügijuht Tarmo Toom rääkis, et kardin iseenesest tuba külmemaks ega soojemaks ei tee, pigem aitab talvel kütte- ja suvel kliimaseadme kulusid kokku hoida. “Termomaterjalist ruloo hoiaks kuumal päeval toa oluliselt jahedamana,” lisas ta.

Termokangast ruloo õue poole jääv külg on hõbedane või valge, aga toapoolse saab valida soovitud värvi.

Toomi sõnutsi pakuvad tootjad praeguseks moevärviks küll sidrunkollast, kuid kohalikud inimesed eelistavad siiski beeži ja selle kõrval õige pisut kollakat ja punast. “Nii on aastaid olnud,” nentis ta.

Ruume spetsiaalselt päikese eest kaitsma on välja töötatud screen-kangad, mis sobivad akent nii toa kui õue poolt katma. “Tegu on võrku meenutava materjaliga, mis peegeldab päikesekuumust tagasi,” selgitas Toom. “Eriti efektiivne on see kangas, kui ruloo paigaldatakse õue.”

Isetegijatele

Kui rahakott uue ruloo ostu välja ei kannata, võib selle kangaosa uue vastu välja vahetada.

Toomi sõnutsi tuleb tihti ette, et inimesed soovivad oma vana ruloo termomaterjalist aknakattega asendada. Selleks ei pea kogu mehhanismi akna kohalt lahti keerama hakkama, piisab ainult kangaosa vahetusest.

“Inimesele on kõige soodsam variant, kui ta mõõdab kodus ruloo ära ja tellib mõõtude järgi uue kanga ning pärast kleebib kahepoolse teibiga selle ise mehhanismi peale,” selgitas Toom.

Teadmiseks, et vajadusel saaks ka ruloo mehhanismi parandada, sest kõik selle osad on salongides eraldi müüdavad.

Kui ruloo mustaks läinud, ei soovita Toom kodukeemiaga nende kallale minna, selle asemel tuleks proovida puhtas vees kergelt niisutatud lapiga nühkida.

Kui aga ühest küljest küll tahaks aknale päikesekiirgust leevendavat katet, aga kuidagi ei viitsi puhkuse ajal õmblusnõela ega akutrelli kätte võtta, oleks ülimalt lihtne kasutada hoopis Geko-materjalist lõigatud aknakatet.

Tegu on silikoonpõhjal jooksva meetrina müüdava valgust läbi laskva materjaliga, mida saab korduvalt aknaklaasile kinnitada ja sealt eemaldada.

Seda UV-kiirgusele vastupidavat tekstiili võib kinnitada kõikjale, kus kardinaid või ruloosid ei saa eri põhjustel kasutada, näiteks katuseakende puhul.

Putukavõrgud

Suve lahutamatu nuhtlus on kõikvõimalikud tuppa pugeda ihkavad putukad. Nende rünnaku takistamiseks saab osta kodutarvete poest hooajaks võrgu ja takjapaela, aga soovi korral soetada pikki aastaid kestvad akna- ja ukseraamid koos võrguga.

Võrgu materjal on PVC-kattega hall klaaskiud. “Kui see võrk on ees, jääb mulje, et pigem on aknal hoopis mingi tumenduskile,” sõnas Toom.

Loomaomanike rahustuseks olgu öeldud, et hästi läbi paistev võrk on küllalt tugev ega rebene, kui kassid-koerad läbi suletud rõduukse joosta üritavad.

Raamil putukavõrgu võib jätta aastateks akna ette, kuid ka talveks maha võtta.

Kinnitusviise on võrguga akna- ja ukseraamide puhul palju, isegi ruloona saab putukavõrku kasutada. Toomi jutu järgi küsitakse kõige enam plastakna ette sobivaid hõlpsalt äravõetavaid võrguga raame.

Raamil võrkude minimaalseks vastupidavuse ajaks pakkus Toom kümme aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles