Juhtkiri: Kõlata koda

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pärnu ranna kõlakoda on oma viimaste aastate alakasutusest hoolimata legendaarne paik, kus kõlanud elav muusika käis aastaid lahutamatult suvise kuurortlinna melu juurde. Pealegi projekteeris selle ehitise Olev Siinmaa, kelle taieste üle linnas võime õigusega uhked olla.

Miks siis tugeva minevikuga paik vindub? Peamine põhjus on selle pikaaegses määramata olekus. Nagu tunnistas Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna juhataja Mait Talvoja Pärnu Postimehele, käis kuursaal pikka aega käest kätte, aga kõlakoda jäi rendilepinguis kahe silma vahele.

Kui üks paik või rajatis, kui tahes legendaarne see ka pole, seisab sisuliselt omaniku või haldajata, ongi tulemus null. Pärnu linnavalitsus kultuuriosakonna kaudu pole aastaid soovinud kõlakoda kasutusse võtta ega seal midagi järjepidevalt korraldada ja erategijad eelistavad muid paiku.

Kõlakoja edenemisele ja kasutamisele andis muidugi tugeva löögi selle piiramine aiaga, mis muutis kunagise armastatud kontserdipaiga kuursaali lastenurga osaks, kuhu peale kuursaali klientide kellelgi asja pole.

Nüüdsest võib määramatu olukord ehk muutuda, sest linnavalitsus andis kõlakoja juulist viieks aastaks rendile aktsiaseltsile Pere Restoranid, mis evib kuursaaligi hoonestusõigust. Linnavalitsus tegi muidugi kavala lükke, pannes kuursaali rentnikule kohustuse kõlakoda korras hoida, korjates sealjuures väikse renditasu.

Pärnu Postimehe arvates on igati õigustatud linnavalitsuse nõue, et kõlakotta viiv värav oleks avatud ja inimesed sealt läbi saaksid jalutada. Nii kuursaali hoone kui kõlakoda on vaatamisväärsused, millele peab vabalt lähedale pääsema. Määramatu oleku muutmine oli õige samm, kuid linnavalitsus peaks nüüd oma kasutuskorrad täitma ja aastas kuus–seitse kultuuriüritust seal korraldama, vastasel juhul paistab tegu välja vaid tehinguna, millega linn oma kohustused ettevõtja kaela lükkab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles