Võimalusi loob vaid mõistlik laenamine

, Nordea Panga laenutoodete juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristo Kokk.
Kristo Kokk. Foto: PP

Juuli algusest on finantsasutustele kehtestatud mitu uut laenuvõtjate nõustamise ja teavitamise nõuet. Sellega seoses on olnud palju juttu mõistlikust ning vastutustundlikust laenamisest.

Oma kogemusest lähtudes võin kinnitada, et senine nõustamiskeskne laenupoliitika ja põhjalik eeltöö on taganud meile rahulolevad kliendid. Selleks, et mõistliku laenamise üleskutse ei jääks sõnakõlksuks, toon välja põhiaspektid, mida laenutaotlejad peaksid juba läbi mõtlema.

Esmalt tuleb veenduda, et otsus ostu ja hinna suhtes oleks lõplik. Vastasel juhul pikeneb laenutaotlemise protsess ja lõputu tingimine muutub koormavaks kõigile pooltele. Laenutaotlemiseks peab tellima eksperdilt või atesteeritud kinnisvaramaaklerilt ostetava objekti kohta hindamisakti.

Samuti tuleks enne veenduda, et ostetava objekti dokumentatsioon oleks korras, näiteks omandiõigust tõendavad dokumendid, kasutusluba, ehitusluba, projektid – vastavalt eluaseme omapärale. Pidage meeles, et uut kodu soetades peavad varem olema kontrollitud kõik aspektid, sest hilisemad pretensioonid võivad osutuda asjakohatuks.

Enne laenulepingu sõlmimist tuleks kindlasti arutada panga esindajaga põhjalikult läbi kõik variandid ja vajadused laenuvõtmiseks. Panga laenuhaldur oskab küsida lisaküsimusi ja anda soovitusi nii laenu kaastaotleja, lisatagatiste, mõistliku tagasimakse perioodi ja muude tingimuste suhtes.

Samuti tuleb kalkuleerida kõiki laenuvõtmist ja tagasimaksmist puudutavaid kulusid. Juba laenu taotledes peab arvestama tagasimakse suurenemisega baasintressi tõusmisel, sissetulekute vähenemise riski. Põhiline soovitus on: hinnake oma laenuvõtmise võimekust reaalselt ja kriitiliselt ning lähtuda ei tohiks tulevikus saadavatest boonustest või muudest lisatasudest.

Kindlasti tuleks arvestada eluaseme vahetamisel lisanduvate kuludega. Ostuhinnale lisanduvad notaritasu, riigilõiv, hindamisakti tasu ja laenulepingu tasu. Kogumaksumust ja võimalikke soodustusi tuleks kindlasti enne arutada oma panga laenuhalduriga.

Juulist alates peab laenutaotleja enne lepingu sõlmimist saama pangalt detailse teabelehe, mis on ühtne kõikidele pankadele ja võimaldab kergesti jälgida, kui suured on laenuga seotud kulud, kuidas need kujunevad ja mõjutavad kogukulu laenu võtmisel.

Teabelehele peab muu hulgas olema märgitud nii kliendipõhine riskimarginaal kui baasintress taotluse tegemise ajal, võetav laenusumma, kuumakse suurus.

Ülaltoodud loetelu ei ole kindlasti ammendav, kuid need punktid annaksid hea aluse laenuvõtmise plaanimisel. Usun, et realistlikult kaalutledes muutub laen igaühe lisavõimaluseks oma soovide täitmisel, mitte aastatepikkuseks ränkraskeks võlakoormaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles