Pärnu Ooper valmistas piinlikkust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kai Kallastu.
Kai Kallastu. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Tahaksin jagada muljeid eileöise kontserdi kohta, võib-olla siis mõni inimene jätab "ämbrisse astumata".

Külastasime Pärnu Ooperi muusikateatrietendust "Naine?!" 19.07. kell 22.30 Pärnu Vanalinna õues.

Oleme keskealised naine ja mees. Külastame sageli kontserte. Meeldivad mitmesugused muusikastiilid. Üks meist on keskmisest mõnevõrra rohkem muusikaliselt haritud. Väga on siiani meeldinud meile ooperietendused.

Kui ooperikontserdile jõudsime, olime üllatunud, et kohal oli vaid üks pealtvaataja. Mõtlesime, et mis meil teistest. Etenduse alguseks tuli kohale seitse pealtvaatajat. Pilet maksis 15 eurot, kuigi internetis oli 10 eurot. Nii et meie perelt kokku 30 eurot.

Nüüd aga asja juurde. Etenduses oli vaid üks tegelane, keda kehastas Kai Kallastu. Esimene etteaste toimus trepil. Kaasaegne helikeel. Arusaamatuks jäi, mis keeles laulja esines. Kõlaritest tuli ka saatehelisid. Kehakeelest oli aru saada, et tegelaskuju on nõrkemiseni endast väljas. Kriisked, halamine.

Pärast mõningat tühjust laval algas sama näitleja ettekantuna teine etteaste.Näitleja oli nüüd hõlsti selga saanud ning tuli lavapoodiumile. Nüüd ei olnud enam toetavaid saatesalvestusigi. Lauljal oli ees ilmselt noodiraamat, millest ta esitas veerand tunni jooksul kriiskeid, karjeid, vilinat.

Võidakse ju väita, et kunsti on mitmesugust. Ka seda, et pensionäripaar ei tarvitse "kõrgemast" kunstist aru saada. Küsimus on aga, kellele niisugune etendus on adresseeritud? Pärast arutasime noorte inimestega, kes kontserdil olid. Nemad olid ka nördinud, üks neist väitis ennat ooperihuviline olevat. Ülejäänud kolm külastajat paistsid välismaalased olevat. Neilt oli kuulda vandumist.

Pragmaatilisest küljest - 30 eurot on pensionäridele arvestatav summa. Kui juurde arvestada veel sõit maakonnast ning öine tagasisõit ... Reklaam oli vägev. Kuid vaatajale tuleks selgitada, mida tal vaadata on. Sisu võiks olla kas või kavalehel. Isegi kontserdimajas jooksevad tuntudki ooperite ajal tiitrid. Kas keegi üldse vaatab üle, mida mõnusal suveööl kunsti pähe rahvale pakutakse?  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles