Jan Uuspõld lammutab Eesti meedia tükikesteks

Marian Kivila
, kunstiteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Näitleja Jan Uuspõllu elu põhjal on valminud teravmeelne ja hoogne monolavastus, mis võtab ilma mingi häbita väikesteks tükkideks nii Eesti meedia olemuse kui Uuspõllu elu ning nende vahel ja meie ümber toimuva.

„Minu elu meedias“ on esimene Jan Uuspõllu osalusel tema jaoks kirjutatud stand-up-žanrisse kuuluv tekst Eesti teatrilavadel. Ja seda kõike tõsielule toetudes. Lavastus tuleb etendamisele Ammende villa hoovis täna õhtul.

Meedia iseenesest jätab mulje kui negatiivsest ja ebaobjektiivsest jõust, mis kasutab oma kangelasi kurjalt ära. Kuidas te ise meediasse suhtute ja sellega toime tulete?

Ma ei arva nii, et meedia jätab sellise mulje. Ma ei arva, et alati meedia selliselt käitub. Ütlen oma uues stand-up show’s „Minu elu meedias“, et see on vastastikune mäng.

Milline on teie kõige naljakam juhtum seoses meediaga?

Arvan, et minu kadumise juhtum mõni aasta tagasi. Sõitsin Muhu saarele puhkama ja kohaliku poe ees lugesin Õhtulehest, et Jan Uuspõld on kadunud. See tundus minu jaoks korraga nii naljakas kui imelik. Õnneks ilmus varsti uus lugu, mis teatas, et Jan Uuspõld on leitud! Meedia on väga hästi informeeritud.

Mis on teie arvates hea komöödia valem?

Usun, et hea komöödia valem koosneb väga heast tekstist, heast lavastajast, heast publikust ja kindlasti näitlejast, kes suudab stand-up-komöödiaga publiku naha vahele pugeda.

Rein Paku kirjutatud stsenaarium sündis teie osalusel, kuidas nägi välja selle valmimise protsess?

See nägi välja nii, et saime Reinuga kokku ja arutasime temaatika läbi. Mina meenutasin ja rääkisin sellest elulõigust nii palju, kui mäletasin. Pärast seda läks Rein koju ja juba järgmiseks õhtuks oli valmis kümme lehekülge teksti.

„Minu elu meedias“ on kolmas monolavastus, kus mängite. Kas monolavastus on näitlejale keerulisem ja vastutusrikkam formaat või tunnete üksi esinedes end kindlamalt?

Monolavastus on etendustest kindlasti kõige keerukam, kuid ääretult põnev. Näitleja peab laval sisustama ja publikule naudingut pakkuma ligi poolteist tundi ning selle aja jooksul pole võimalik kellegi najale toetuda. See on suur väljakutse igale näitlejale.    

Stand-up-komöödiad on Eestis üsna haruldased, on teil plaan seda tühimikku edaspidi täita?

Loomulikult. See on ju see, mida teen!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles