Tippmassöör töötab Estonias

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia Medical SPA massöör Sergei Molnar teeb igapäevatööd Pärnus, kuid on oma taset näidanud rahvusvahelistel võistlustel.
Estonia Medical SPA massöör Sergei Molnar teeb igapäevatööd Pärnus, kuid on oma taset näidanud rahvusvahelistel võistlustel. Foto: Indrek Aija

Tagasihoidliku olemise ja vaikse jutuga Sergei Molnar räägib riigikeelt väikese aktsendiga ja ütleb, et tema hobi läks üle põhiametiks ja ligi 14 aastat töötab ta Pärnus Estonia Medical SPAs massöörina.

Õpitahe ja kogemused on andnud teadmised ja enesekindluse, mis tipnesid rahvusvahelistel spaamassööride meistrivõistlustel Moskvas saavutatud võiduga. Selleks ajaks oli mehel tagataskus juba Eesti ja Baltimaade meistrivõistluste võit ning Venemaa pealinnast naastes pagasis teadmine, et rahvusvaheline žürii hindas kõrgelt nii tema teoreetilisi teadmisi kui praktilisi oskusi ja massaažitehnikat.

Käed kui tööriist

Esimese tööpraktika tegi Molnar tudengina Leningradi sanitaar-hügieeni meditsiiniinstituudi tudengina haiglas, kus muuhulgas olid taastusravil Afganistanis sõjaväljal kannatada saanud.

“Inimesed küsivad, kuidas mul käed vastu peavad, aga käed ei pea olema nii tugevad, mul on töös nii-öelda oma võtmed – kui tegelda spordiga, tead rakendada jala- ja kehajõudu,” räägib Molnar, kasutades põgusaks jutuajamiseks oma nappi, pooletunnist lõunavaheaega.

Siiski möönab ta, et käed on massööri põhiline tööriist, aga pikki tööpäevi tehes tuleb osata jagada oma jõudu nii, et viimanegi patsient tema väsimust ei tunneta.

“Kui väsivad, siis selg ja jalad, aga neil, kes massöörina alustavad, võtab käed tuimaks esimesed kaks-kolm kuud, kuni on juba rohkem praktilise töö kogemusi,” teab Molnar.

Klassikaline massaaž on rahvusvahelise kategooria massööri jutu järgi baas, millele vastavalt vajadusele saab juurde õppida spaamassaaži, refleksoloogiat, manuaalteraapiat. Igal aastal käivad tema käe all õppimas praktikandid ja siis märkab nende õpetaja, kuidas nad kordavad võtteid, mida ta ise igapäevatöös kasutab.

Riigis esimene

Rahvusvahelistele massööride võistlustele eelnes siseriiklik esikoht ja siis viiendat korda toimunud Baltimaade teadmiste ja oskuste proov, mille Molnar võitis. Maailmatasemel oli Moskvas mõõtu võtmas ligi 40 ametikaaslast, neid hindas tipptasemel spetsialistide žürii, mille liikmete hulgas meditsiinikraadiga õppejõude. Pärnulase puhul tunnustasid nad tema spaaprogrammi tehnikat.

“Võistluse järel toimus vestlus žürii liikmetega, nad ütlesid igaühele, mis meeldis, mis mitte, ja oskasid tehnika järgi öelda isegi seda, kes kui kaua on oma tööd teinud,” mainib Molnar, lisades, et nende võistluste järel tunnetab ta oma ameti väärtust rohkem.

Estonias küsitakse Molnarit nime järgi, sest paljud kliendid käivad seal aastast aastasse ja neil on välja kujunenud oma lemmikud.

“Ilm mõjutab meie tööd: kui on hea rannailm, minnakse eelkõige mere äärde,” teab Molnar.

Estonia pakub suviti eksootilisemat teenustki, Tai massaaži. Kaks tailannat on siia, Põhjamaale, sõitnudki selleks, et teha tuhandeid aastaid vana rahvameditsiini tavadele tuginevat ravi. Nende töö kohta Molnar kolleegina midagi ei ütle, sest ei pea seda õigeks, kuid muheleb, sest soovijail jääb ära pikk lennureis.

Massaažiga saab leevendada seljavalusid, lihaspinget, millest omakorda võivad tuleneda peavalu, unetus, vererõhu tõus. Molnari sõnul on Eestis valdavalt meditsiiniharidusega masseerijad, kes teavad inimese anatoomia üksikasju. Kuid massaažikoolid on erinevad – kaheaastased, kahekuused, kahenädalased – ja neis välja antud paber kinnitab, et baasõppele tuginev kutse on omandatud.

Eesti massaažiliit korraldab suvel Narva-Jõesuus siseriiklikud võistlused. Pärnu tipptegija seal ei osale, ta ei ole selle liidu liige, sest selle tegevuses osalemine nõuab palju vaba aega, mida ta ei saa endale lubada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles