Näidend jätab meedialemmiku lahjaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teatrist, televisioonist ja kinolinalt tuntud näitleja Jan Uuspõld on hinnatud koomik ja naljamees, kuid peale selle täiemõõduline meediakangelane.

Uuspõllu tegemiste vastu on kollane ja natuke vähem kollane ajakirjandus alati huvi üles näidanud, mõnikord põhjendatult, mõnikord mitte.

“Jan Uuspõld viidi teatrist haiglasse”, “Näitleja Jan Uuspõld märatses Palmses”, “Jan Uuspõld läheb tingimisi vangi”, “Jan Uuspõld sai purjussõidu eest kopsaka trahvi” on vaid mõni pealkiri, mis armastatud näitleja stiilinäidete kohta aastate jooksul ajalehtede ja -kirjade vahendusel inimesteni on jõudnud.

Uuspõld ise oma värvikat käitumist selgitama pole kippunud. Ainult üksikud kommentaarid ja mõtteavaldused, ei midagi konkreetset ja põhjapanevat. Seetõttu jääb vastuseta küsimus, mis teeb temast meedialemmiku, samal ajal kui paljud teised hullemini käitunud tegelased on “puhtalt” pääsenud.

Hiljuti lavalaudadele jõudnud Monoteatri tükk “Jan Uuspõld – minu elu meedias”, milles nimitegelane iseendana üles astub, tõotab kõik lõplikult ära seletada. Paraku ainult tõotuseks see jääbki.

Etenduse reklaamlause kuulutab, et tegemist on teravmeelse ja hoogsa stand-up-tekstiga, mis võtab ilma mingi häbita tükkideks nii Eesti meedia kui Jan Uuspõllu ning nende vahel ja meie ümber toimuva. Kõlab usutavalt, eriti kui arvesse võtta temast väidetavalt meedia loodud kuvand.

Uuspõld on vaieldamatult andekas ja mitmekülgne persoon, kes on palju näinud ja teinud. Selles faktis peituvad meeletud võimalused ja tohutu potentsiaal, mille näidend jätab enamasti kasutamata.

Lõdvalt seotud või sidumata sketšid teemadel, mis Uuspõllu, meedia ja omavaheliste suhetega kohe kuidagi ei haaku. Kahtlase väärtusega naljad, mille päritolu langeb eelmisesse või isegi üle-eelmisesse kümnendisse, ning sügavamõttelised mõttearendused, mille sügavamõttelisus on juba ammu ära arendatud, moodustavad koosluse, mida on raske pidada hoogsaks. Väikeste mööndustega häbituks küll, kuid seda hoopis teistel, autorite kavatsustest erinevatel põhjustel.

Loomulikult esineb helgemaid momente, enamasti just Uuspõllu enda isikuga seoses, ja need ajavad südamest naerma, kuid neid on vähe. Ei tahaks uskuda, et nimitegelase kirevates toonides maalitud elu meedias ongi nii sündmustevaene.

Kokkuvõttes rohkem Uuspõldu ja vähem muud sõnavahtu ning asjast oleks võinud parem asi saada. Praegusel kujul jätab etendus “Jan Uuspõld – minu elu meedias” punnitatud mulje, mida üksikud eredamad hetked päästa ei suuda.

Väga pelutada ei maksaks ennast sellest jutust lasta. Tegemist on ju ikka Jan Uuspõlluga – näitleja, naljamehe, meediakangelase ning üleüldise rahva lemmikuga.



“Jan Uuspõld – minu elu meedias”

Näidendi autor ja lavastaja Rein Pakk.

Mängib Jan Uuspõld.

Lavakujundus Rein Pakk.

Muusikaline kujundus ja helirežii Rein Pakk.

Produktsioon Karl Kermes ja Teater OÜ, Monoteater.

22. juulil Pärnus Ammende villas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles