Aivar Kokk: Kes ikkagi kaitseb koduomanikke?

Aivar Kokk
, Riigikogu liige (Isamaa ja Res Publica Liit)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Kokk.
Aivar Kokk. Foto: PP

Sotsiaaldemokraat Rannar Vassiljev on Pärnu Postimehes avaldanud arvamust, et IRL on vastupidiselt oma valimislubadusele suurim kodukulude tõstja. Ta püüab oma hinnangut põhjendada väitega, et rajatav uus põlevkivikatel tõstab elektri toasooja hinda. Aga see pole nii.

Ei ole mingit alust väita, nagu hakkaks riik doteerima põlevkivielektrit taastuvenergia tasudest laekuva raha abil. Teatavasti makstakse taastuvenergia toetusi üksnes juhul, kui toimub sooja ja elektri koostootmine. Isegi juhul, kui loodavas põlevkivikatlas hakatakse põletama peale põlevkivi biomassi, ei tähenda see veel, et tegemist oleks taastuvenergia tootmisega.

Kui katel toodab elektrit, siis ta taastuvenergia toetust ei saa – see on Eestis kehtivate seadustega nii paika pandud ja mõistlik oleks end sellega kurssi viia.

Uute põlevkivikatelde loomisega elektri hind tarbija jaoks ei tõuse. Tõsi on see, et üleminekuga elektri vabaturule seisab tarbijatel 2013. aastal ees elektri hinna tõus, kuid see ei puutu kõnealustesse kateldesse.

Samuti ei ole adekvaatne väide, nagu ei tasuks loodav põlevkivikatel end majanduslikult ära. Majanduses ja elus üldse tuleb ette ootamatusi, tehakse valearvestusi, kuid praegu ei ole alust kinnitada, et uued elektrijaamad ei tasu end ära. Ilma ei saa midagi ja on loomulik, et nii Eesti Energia kui majandus- ja kommunikatsiooniministeerium töötavad positiivse tulemuse nimel. Uute põlevkivijaamade investeeringu tasuvusaeg peaks olema samal tasemel, mis teevad erainvestorid vabaturu tingimustes. Selles suunas riik liigub.

Loomulikult sõltub põlevkivielektri konkurentsivõime elektrituru üldisest seisust ja Euroopa Liidu kliimapoliitikast, aga seda mitte ainult Eestis, vaid kogu Euroopa Liidus. Praegust elektriturgu vaadates on absurdne väita, et põlevkivijaamadesse investeerimine ei ole pikemas perspektiivis tasuv.

Nüüd kodukuludest. Keerutamise asemel tooksin välja mõne fakti, millest igaüks tehku omad järeldused.

Sotsiaaldemokraadid hääletasid riigikogus vastu seaduseelnõule, millega kaotatakse kodualune maamaks. Sotsiaaldemokraadid propageerivad Eestis ideed kehtestada kinnisvaramaks, mis oleks lisakoormis koduomanikele. Aasta tagasi jätsid sotsiaaldemokraadid hääletamata monopolide ohjeldamise seaduse poolt, mis tagab, et monopoolsed ettevõtted ei saa kehtestada ebamõistlikult kõrgeid hindu.

Nüüdseks on kodualuse maa maksu kaotamine otsustatud, monopolidevastane seadus jõustunud ja võime olla kindlad, et praeguse valitsuskoalitsiooni ajal kinnisvaramaksu Eestis ei kehtestata. Kuidas on võimalik selle valguses öelda, et IRL on hoopis suurim kodukulude kasvataja?

Iga majanduslikult mõelda suutev inimene saab aru, et mingid hinnatõusud on vajalikud ja katsed poliitilistel eesmärkidel turgu reguleerida lõpevad läbikukkumisega.

Sestap tuleb vahet teha põhjendatud ja põhjendamatul hinnatõusul. IRL ei ole vastu sellele, kui monopolid hinda soovivad tõsta, aga sellisel juhul peavad hinnatõusutaotlused olema põhjendatud.

Poliitikute asi ei ole hindu reguleerida, vaid anda vastavale ametkonnale võimalus tarbijaid monopolide omavoli eest kaitsta. Monopoolsete ettevõtete puhul teostab järelevalvet konkurentsiamet, kes kontrollib, kas tehtavad kulud on põhjendatud ning kas tulu ei ületa lubatud kapitali tootluse määra.

On näha, et teostatav järelevalve toimib. Elektri hind pole konkurentsiameti järelevalve all viimasel ajal mitte tõusnud, vaid langenud. Keskkonnatasude osa vähenemise tõttu odavnes elekter 2009. aastal lõpptarbijale üle kolme protsendi.

Kindlasti on aga palju peresid, kellel on sellegipoolest raske. Selleks jätkub kodutoetuse maksmine lasterikastele peredele. Programmi raames on viimasel neljal aastal saanud toetust lasterikkad pered, kus kasvab kokku ligi 6000 last. Programmi eesmärk on aidata väikese sissetulekuga lasterikkaid peresid oma elamistingimuste parandamisel.

Oleme teinud pingutusi elamute soojustamise programmi arendamisel ja avardamisel. Alates eelmise aasta septembrist on Sihtasutus KredEx andnud renoveerimistoetusi 115 korterelamule.

Praegu käib töö renoveerimistoetuste süsteemi atraktiivsemaks muutmiseks, et korteriühistud seda rohkem kasutaksid. Seda selleks, et energiasäästu kaudu kodukulusid vähendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles