Kriitiline jooks ergutas ühiskondlikku närvi

, 11. klass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kriitilisel jooksul jälgisid noored hoolega, mis ümberringi toimub.
Kriitilisel jooksul jälgisid noored hoolega, mis ümberringi toimub. Foto: Erakogu

Ühel maikuu neljapäeval istusid Häädemeeste keskkooli 11. klassi õpilased kunstiõpetuse klassis ja uurisid päevalehti, et avastada ühiskonnakriitilisi, laiemat avalikkust puudutavaid artikleid. Käis ettevalmistus nn kriitiliseks jooksuks, mille kaudu kunstnik, aktiivne kodanik, saab suhestuda igapäevaelus toimuvate nähtustega ja anda sellest omal viisil ümbritsevatele teada.

Prantsuse päritolu Taanis elava kunstniku Thierry Geoffroy arvates saavad kunstnikud märgata ühiskonnas toimuvaid protsesse ja anda märku asjade mittetoimimisest, kitsaskohtadest, see eeldab aga aktiivsust ja julgust. Kunstnik peab reageerima nähtustele reaalajas ja kohe, mitte hilinemisega. Geoffroy on loonud mitmeid aktiivne-kunstnik-olemise formaadis aktsioone, milleks on kriitiline jookski.

Iga õpilase ülesandeks oli otsida argielu kajastustest endale olulisim ja mõelda sellele positiivse sisuga sõnum ehk loosung. See tuli kirjutada peapaelale. Igast jooksus osalejast sai artikli analüüsimise ja mõtestamise kaudu positiivse sõnumi kandja ja edastaja.

Kriitiline jooks algas Häädemeeste keskkooli hoovist ja siirdus vallamajani ning sealt uuesti tagasi. Ruuporist kuulutatud loosungid, rühm jooksvaid noori ja tähelepanu köitvad tunnusmärgid tõmbasid möödujate tähelepanu, tõstsid osalejate tuju.

Aktiivne ja rahumeelne, reipas meeleolus kriitiline jooks andis kaasalööjatele huvitava kogemuse – pani mõtlema kodanikuks olemise ja kunstniku kui ühiskonnaelutundliku sootsiumiliikme eneseväljendamisvõimaluste üle väljaspool näituse- ja muuseumiruume.

Kriitilise jooksu eestvedaja oli kunstiõpetaja Marika Ristmäe ja olulise toetajana osales noori julgustav ning toetav huvijuht Aire Kallas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles