Kuidas suvise aiatööga hakkama saada

, 8. klass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik Strandberg (vasakult), Tanel Laagus ja Brayan Talts koolipargis tööl.
Eerik Strandberg (vasakult), Tanel Laagus ja Brayan Talts koolipargis tööl. Foto: Erakogu

Häädemeeste üks pärl on imekaunis koolipark, kus kasvab nii tavalisi kui haruldasi puu- ja põõsaliike. Õpilastele tähendab see aga seda, et suvel on vaja paar korda kooli külastada ja aiatöösse oma panus anda.

Läksin aiatööle juuni lõpus eesmärgiga rohida peenart ja kirjutada sellest, päästa maailm kliimasoojenemisest ning nõuda ülemaailmset rahu. Kahe viimase asemel anti mulle ja mu sõbrale roheline aiakäru ja paar töökindaid.

Ülesandeks oli korjata kokku puude otsast maha langenud oksad ja ollused. Lõpetasime kiiresti ja meid kiideti, et tegime korralikult. Isegi liiga korralikult: üritasime komposti kärutada kooli küttematerjali.

Vahepalaks otsustasin intervjueerida kohalikke aiatöölisi. Enamik vastajaid piirdus fraasiga “‘No comments”. Siiski õnnestus mul pärast pikka punnitamist küsitleda paari mõistlikumat tegelast.

Tuli välja, et keegi ei tule aiatööle suure hurraaga. Arusaadav, kes ikka tahaks suvel palavaga rannas mõnulemise asemel kükitada lillepeenras ja kiskuda välja nõgeseid.

Millal oleks hea aeg minna aiatööle, kas juunis, juulis või augustis? Paljud leidsid, et mõttekas oleks ära käia juuni alguses, kui ilmad pole nii kuumad, on vähem teha ja saab kiiremini kaelast ära. Juhendajalt sain teada, et kõige kehvem on tõesti tulla juuli keskel, sest siis on ilmad kuumad, rohida on palju ja muru niita veel rohkem.

Uurisin, kas aiatööle on parem tulla üksi või koos sõpradega. Oldi selle poolt, et sõpradega on toredam. Jällegi mõistetav, siis ei teki piinlikke vaikusehetki aednikuga.

Veel pajatasid küsitletavad oma kehvematest ja parematest aiatöödest.

Halvemate hulka kuulusid peenrarohimised, surnud linnupoegade korjamised, majaäärte rohust puhastamised jne.

Parimatest parimate töödena nimetati tiigi puhastamist rohelisest “vetikast”, mis ei ole võib-olla mitte kõige parem, vaid kõige huvitavam töö, lillede kastmist ja muru niitmist.

Tundub, et enamik aiatöölisi soovib niita muru. Töödejuhataja ütlust mööda pannakse tavaliselt niitma poisid. Et juuli keskpaigas on aiatöölisi kõige vähem – enamik tahab oma tööpäevad ära teha suve alguses –, on just see kõige tõenäolisem aeg, kui tüdrukutelgi on lootust niitmisele pretendeerida.

Järeldused: aiatööl tuleks ära käia kas suve alguses või lõpus, sest siis on vähem teha. Hea oleks võtta kasutusele abinõud päikesepõletuse vastu. Säästmaks aednikke-koristajaid, tuleks vingumise soov maha suruda ja näpud mullaseks teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles