Mitu lühikest puhkust on parem kui üks pikk

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hollandi teadlaste uurimusest selgub, et kuna inimene on kõige õnnelikum puhkust kavandades ja puhkusejärgset õnnetunnet esineb vähestel, on mõistlik võtta ühe pika puhkuse asemel mitu lühikest.

Reaalselt suurendab inimeste õnnetunnet kõige rohkem puhkuse planeerimine, kusjuures sellest tekkiv positiivne efekt kestab ligi kaheksa nädalat, vahendab New York Times.

Puhkusejärgset õnnetunnet mõjutas kõige rohkem see, kui stressivabalt oli puhkus möödunud. Inimestel, kes hindasid oma puhkuse stressitaset neutraalseks või stressirohkeks, puhkusejärgset õnnetunnet ei tekkinud.

Ka need inimesed, kes olid hinnanud puhkust lõõgastavaks, ei kogenud peale puhkust olulist kasvu õnnetundes. Uurimuse korraldanud Jeroen Nawijni sõnul jäi nende õnnetunne samale tasemele kui inimesel, kes ei olnud puhkusel käinud.

Ainsad puhkajad, kelle õnnetunne puhkuse mõjul suurenes, olid need, kes hindasid veedetud puhkust väga lõõgastavaks, kusjuures efekt püsis ligi kaks nädalat.

Nawijini teatel ei selgunud uurimusest mingit seost puhkuse pikkuse ja tekkinud õnnetunde vahel, seega soovitab ta inimestel valida pigem mitu lühikest kui üks pikk puhkus, kuna reaalselt suurendab õnnetunnet kõige enam puhkuse planeerimine.

Uurimus hõlmas 1530 Hollandi täiskasvanut, kelle seast 974 käis 32nädalase uuringuperioodi jooksul puhkusel. Uuringu tulemused on avaldatud teadusajakirjas Applied Reasearch in Quality of Life.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles