Breiviki ei saadeta Utøya lähedale vanglasse

, Drammen, Norra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Breivik hakkab istuma Ila vanglas.
Anders Breivik hakkab istuma Ila vanglas. Foto: Reuters

Tavaliselt saadab Norra jõhkraimad kurjategijad Ringerike vanglasse, mitte aga massimõrva toime pannud Anders Breiviki (pildil). Vangla aknast avaneb nimelt vaade Tyrifjordile, kus asub Utøya saar.

Ametivõim leidis, et Breiviki Tyrifjordi äärde saatmine mõjuks provotseerivalt ja oleks eetiliselt taunitav.

Breivik hakkab karistust kandma hoopis Ila vanglas Oslo lähedal Bærumis. Sealsetel töötajatelgi on kogemusi julmade kurjategijatega. Vangla direktori Knut Bjarkeidi sõnade järgi paneb see proovile vangla professionaalsuse. “Selline tegu läheb igaühele südamesse. Peame siiski kohtlema teda humaansel viisil,” rääkis Bjarkeid ajalehele Verdens Gang.

Bjarkeid ütles, et vangla tagab Breiviki turvalisuse, esialgu puutub kurjategija kokku vaid vangla töötajatega, advokaadi, meditsiiniõe ja preestriga. Tavalisest suuremat rõhku pannakse enesetapukatse ärahoidmisele.

Esialgu jääb Breivik kaheksaks nädalaks üksikkongi isolatsiooni. Breiviki kambris on vaid voodi, laud ja tool, tualett ning kraanikauss. Teleri kohta ei soovinud Bjarkeid tol hetkel täpsustada.

Oma manifestis kirjutab Breivik, et kavatseb pärast terroriaktsiooni vanglast põgeneda, Bjarkeid aga ei pööra sellele punktile omaette tähelepanu. “Eeldame, et kõik vangid heietavad põgenemismõtteid,” ütles ta.

Millal Breivik ühineb teiste vangide päevarutiiniga, ei oska Bjarkeid öelda. Tema ütlust mööda on vangid sündmustega kursis ja suhtuvad uude kaasvangi pigem põlgusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles