"Suveaaria" lõpeb hullumisstseenidega

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Ooperi muusikafestivali "Suveaaria" etendused toimuvad juulis ja augustis.
Pärnu Ooperi muusikafestivali "Suveaaria" etendused toimuvad juulis ja augustis. Foto: Pärnu Ooper

Eeloleval pühapäeval ja teisipäeval näeb Pärnu Vanalinna põhikooli õuel Pärnu Ooperi "Hullumisstseene kvaliteetooperitest vol. 2" ning järgmise nädala neljapäev ja laupäev on hullumisstseenide vol. 1 päralt.
 

Stseenid, milles peategelane või mõni tegelastest kaotab sündmuste käigus mõistuse, olid ooperite loomulikuks koostisosaks juba ooperiajaloo algusest peale, kuid eriti populaarseks kujunesid hullumisstseenid 19. sajandi itaalia ja prantsuse ooperites.

Hullumisstseene kirjutati tipplauljatele ja nende varjatud eesmärk oli viimase piirini demonstreerida esitaja laulja- ja näitlejavõimeid. Seetõttu on hullumisstseenide vokaalpartiide ülesanded muude ooperinumbritega võrreldes palju suuremad ja erutavamad: tavalised on suured hüpped, keerulised passaažid, ülipikad fraasid, kiirelt vahelduv dünaamika ja järsud karakterimuutused.

Hullumisstseenide etendusi 1 ja 2 ühendab lugu traagilisest naissaatusest: süütute naiste tunded raha, võimu ja iharuse hammasrataste vahel. Kõlab muusika Bellinilt, Donizettilt, Thomas'lt. Hullumisstseenide peaosas näeb sopran Kai Kallastut, kaasa teevad Leonora Palu (flööt), Hille Karm ja Liina Vedler (video ja valgus) ning Andrus Kallastu (muusikajuht).

Pärnu Ooperi "Suveaaria" on intelligentset meelelahutust pakkuv ainulaadne suvepealinna vabaõhu muusikateatrifestival.

"Suveaaria" kunstiline juht on Andrus Kallastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles