Hispaania Barcelona ülikooli teadlaste väitel kaitsevad veinis ja viinamarjades sisalduvad ained nahka päikesepõletuse eest.
Punane vein päästab päikesepõletuse eest
Hispaania teadlased uurisid, millised reaktsioonid toimuvad nahas, kui nahk on pikka aega päikesevalguses.
Avastati, et viinamarjades ja veinis sisalduvad flavonoidid peatavad rakkudes reaktsioonid, mis võivad kaasa tuua rakusurma ja koos sellega nahakahjustuse.
Teadlased loodavad, et nende tööst tõuseb tulu ja peagi hakatakse valmistama flavonoide sisaldavaid nahakreeme, mis kaitsevad nahka edukalt liigse päikese eest.
„Avastasime kaitsemehhanismi, mis aitab päikesest tingitud nahakahjustust ennetada ja ära hoida,” ütles uurimisprojekti juhtinud biokeemik Cascante.
Varasemad uuringud on näidanud, et sama efekt on tomatitel ja oliiviõlil.
UV-kiirgust peetakse nahale ohtlikuks, sest kiirgus põhjustab naha enneaegset vananemist ja tekitab nahavähki.