Kätlin Joala: Elektri hinnatõus ei ole õigustatud

Kätlin Joala
, Keskerakonna Pärnu piirkonna aseesimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kätlin Joala.
Kätlin Joala. Foto: PP

Eesti Energia mulluses majandusaastaaruandes on välja toodud äritulud 796 miljonit eurot (13 miljardit krooni), puhaskasum 119 miljonit eurot (2 miljardit krooni) ja investeeriti 219 miljonit eurot (3,5 miljardit krooni). Eesti Energia puhaskasum selle aasta teises kvartalis on kasvanud 45,3 protsenti ja äritulud 21,2 protsenti.

Firma finantsdirektor Margus Kaasik nurises 2010. aasta aprillis selle üle, et Eesti Energia on inimeste silmis monopoolne firma, kelle ülesanne on elektrihind võimalikult madalal hoida.

Eelmisel aastal oli Eesti elektrihind teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega võrreldes odavuselt teisel kohal, kuid nüüd soovitakse seda tõsta võrdseks Euroopa keskmise elektrihinnaga. Kelle arvelt ja miks?

Eesti Energia on riigi firma. Et riiki juhib rahvas, on tegemist Eesti riigi kodanike omandiga. Riigiettevõtted ei tohiks toota hiigelkasumeid, milleks oli 2010. aastal 119 miljonit eurot (2 miljardit krooni). Tekkimas on absurdne olukord, kus meie enda kontrolli all olev ettevõte teenib kasumit oma inimeste pealt.

Kas ei oleks aeg hakata tegutsema Eesti rahva huvides? Monopoolne ettevõte peab tagama tarbijale parima hinna, mitte tegutsema kasumi nimel. Seega ei pea paika Kaasiku toonane väide, et kasumit ei teenita kodutarbija ega ettevõtete arvelt, sest just need viimased maksavad kinni Eesti kõige kõrgema palga, milleks on Eesti Energia juhi palk.

Meenutan siinkohal, et eestlaste keskmised palgad ja pensionid ei küündi ligilähedalegi Euroopa keskmistele, kas seega ei ole mõnitamine rääkida Euroopa keskmisest elektrihinnast Eestis?

Lisaks kõigele jääb mulje, et riik ettevõtte juriidilise omanikuna lapib Eesti Energia rahaga oma eelarveauke, sest on välja võtnud dividendid puhaskasumi ulatuses kõige sügavama majanduskriisi aastatel. Kas ei ole tegemist varjatud maksuga?

Kaasik lisas, et välismaal tuntakse Eesti Energiat kui rahvusvahelist energiaettevõtet, edukat eksportööri ja energiaga kauplejat. “Meie konkurendid teavad, et oskame äri teha ja raha teenida,” ütles ta.

Tuleb arvestada, et praegu ei kaubelda mitte energia, vaid oma Eesti kodanikega. Kui Eesti Energia ehk riigiettevõte räägib investeeringutest, peaks investeeringud olema selleks, et langetada hindu, mitte selleks, et tõsta.

Meie aga näeme, et raha kaob ebamäärastesse projektidesse Jordaanias ja USAs. Kümneid miljoneid eurosid kulutati, püüdes minna Londoni börsile. Peale selle arusaamatud hiidpreemiad Eesti Energia juhtidele.

Selle sajandi alguses võideldi, et Mart Laari valitsus ei müüks Eesti Energiat odavalt ameeriklastele. Siis hinnati Eesti Energia koguväärtuseks koos maavaraga 1,9 miljardit krooni, mille ulatuses suuremat kasumit teenis Eesti Energia ainuüksi eelmisel aastal (2010).

Toonast erastamiskava rumalust aitasid ära hoida kümned tuhanded eestlased, kes oma allkirjaga selle plaani vastu astusid. Eks ole aeg taas põhjendamatute hinnatõusude vastu seista ja oma õigusi kaitsta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles