Parim Pärnumaa võistkond oli Erna retkel kaheksas

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janno Lamp takistusel.
Janno Lamp takistusel. Foto: Liina Toome

Täna lõppenud sõjalis-sportlikul võistlusel Erna retk oli parima Pärnumaa võistkonnana Kaitseliidu Pärnu maleva teine meeskond kaheksas.

Sõjalis-sportliku võistluse Erna retk võitis Scouts-pataljoni meeskond, teiseks jäi Kirde kaitseringkond ning kolmandaks Kaitseliidu Harju maleva esimene meeskond.

Kaheksanda kohaga tänavuse Erna retke lõpetanud Margo Sai, Raul Peetson, Riivo Liin ja Sander Lõsjuk edestasid parima välisvõistkonnana lõpetanud soomlasi.

Kaitseliidu Pärnu maleva esimene meeskond, kuhu kuulusid Tarmo Tuuling, Janno Lamp, Jaan Pillman ja Taavi Tilk, sai 30 osaleja seas kümnenda koha.

Kaitseliidu Pärnu maleva kolmas meeskond, mille moodustasid Kristo Sinivee, Ingemar Randviir, Peedu Perner ja Ats Paberits, platseerus 18. kohale.

Võistluse lõpetas 29 võistkonda, ainus katkestaja oli Šveitsi meeskond.

Erna retk sai stardipaugu kolmapäeva pärastlõunal Salmistu ranna toimunud vaatemängulise dessandiga.

Võistlejad pidid rajal liikuma varjatult, et mitte sattuda „vaenlasega” kontakti. Võistkonnad pidid läbima distantsil kontrollpunkte, võistlema laskmises, andma esmaabi, tundma lõhkekehasid ja relvi, oskama vaadelda maa–ala, ujuda jne.

Võistlusraja oli maastik oli tänavu korraldajate hinnangul eriti vaheldusrohke - võistlejad läbisid kõnnumaid ja metsi, soid ja rabasid, veetakistusi ja ammendatud karjääre. Võistlustrass oli linnulennult 85 kilomeetri pikkune, vastutegevust ja maastiku eripära arvestades läbisid paremad võistkonnad ligikaudu 120 kilomeetrit. Võistkonnad olid rajal kolm ööd, vähemalt kaks neist kulus luureülesande täitmisele.

Tänavune võistlus toimus Harjumaa, Lääne-Virumaa ja Järvamaa territooriumil.

Erna retke korraldatakse alates 1994. aastast. Erna grupp võitles punaste poolt okupeeritud kodumaal täpselt 70 aastat tagasi ja oli 1941. aasta sõjasuvel Soomest kodumaale saabunud vabatahtlike luurerühm, tänu kellele päästeti NKVD ja hävituspataljonide küüsist ning seega kindlast surmast tuhandeid punase okupatsioonivõimu metsikuste eest metsadesse pakku läinud eestlasi.

Erna grupi tegevust vaenlase tagalas hindavad ajaloolased kui esimest organiseeritud relvastatud vastupanu Eestit okupeerinud kommunistlikule diktatuurile. Hiljem pataljoniks formeeritud Erna võitlejad osalesid Tallinna vabastamisel ja Muhu- ning Saaremaa vabastuslahingutes.

Vaata pildigaleriid pärnakate tegutsemisest reedel avatud kontrollpunktis ja laupäeval lõpujooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles