Anu Vare: Kuidas leida soodsaim lennupilet?

, SKY24.EE projektijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Vare.
Anu Vare. Foto: PP

Reisimine, olgu eksootilistesse paikadesse või kodusesse Euroopasse, seostub enamasti suurte kuludega, ühena esimestest lennupiletitele. Lihtsaid nippe jälgides on võimalik leida soodne lennupilet ükskõik millisesse maailma paika.

Ajastus

Soodsa lennu otsijale kõige olulisem märksõna on ajastus. Säästlik reisija peaks kindlasti vältima kõrghooaegu. Seega tuleks reisikalendrist kõigepealt maha tõmmata jõulude ja aastavahetuse periood, sest siis võivad lennupiletid ja majutuski olla muu ajaga võrreldes kordi kallimad.

Sõltuvalt sihtkohast tasub vältida suvist kõrgperioodi, mis kestab juuni teisest poolest augusti esimese pooleni, lihavõttepühi ja aegu, mil sihtkohas toimub mõni rahvusvaheline suurüritus, olgu see siis mess, spordivõistlus või festival.

Kui siiski soovitakse reisida ülalnimetatud perioodidel, tasub lennud aegsasti planeerida. Regulaarlendude puhul ei tasu lootma jääda viimase hetke pakkumistele, vastupidi: pileti peaks soetama kohe, kui uue hooaja lennud müügile tulevad.

Euroopas kõrghooajal ehk suveperioodil reisimiseks peaks piletiotsinguid alustama juba esimestel talvekuudel. Kindlasti tasub hoida silm peal lennufirmade sooduskampaaniatel ja ahvatlevast pakkumisest kohe kinni haarata.

Teise ajastusnipina tasub soodsalt lennata soovijal tähelepanu pöörata nädalapäevale, millal reisi alustada ja lõpetada. Kuna ärireisijad eelistavad sageli lennata töönädala esimesel ja viimasel päeval, on lennud siis enamasti suurema täitumusega ja võimalus hea hinnaga piletit leida suhteliselt väike.

Samuti on lennud üsna täis nädalavahetustel. Nädala sees ehk teisipäevast neljapäevani on nõudlus kõige madalam, seetõttu on hea hinnaga kohti rohkem saada.

Paindlikkus

Säästlikku reisijat peaks kindlasti iseloomustama paindlikkus. Kui juhtub, et soovitud kuupäevadeks on pileti hind kõrge, tasub võrrelda alternatiivseid väljumisi näiteks nädala kaupa. Tihtipeale on mõneks teiseks päevaks saadaval hoopis soodsamad ja atraktiivsemad pakkumised.

Samuti tasub jälgida lennu kellaaegu. Lennufirmadel on tavaks küsida kõrgemat hinda ühenduste eest, kus lennuk jõuab sihtkohta hommikul ja koju tagasi õhtul. Olles valmis kasutama õhtuks sihtkohta jõudvaid ja hommikul lahkuvaid lende, võib hind kujuneda soodsamaks.

Sama kehtib ümberistumiste kohta. Otselende peetakse ümberistumistega lendude suhtes kõrgema klassi tooteks, seega on nende hinnatase enamasti kõrgem. Kuna ümberistumised on tülikad ja nõuavad aega, küsitakse nende eest tavaliselt vähem raha. Hinda võib mõjutada ümberistumise kiiruski. Tihtipeale kaasneb soodsa pakkumisega ülipikk ooteaeg, mõnikord lausa ööbimine transiitlinnas.

Nutikale reisijale ei ole eelnev sugugi halb, sest pikk ooteaeg annab võimaluse transiitlinna lähemalt tundma õppida. Ärireisijad vähendavad samuti kulutusi lennupiletitele, kui kaaluvad töö ja puhkuse kombineerimist. Jäädes pärast töö lõppu tavaturistina mõneks päevaks sihtkohta, võib muidu suhteliselt kallis lennupilet muutuda märksa odavamaks. Sama kehtib siis, kui lisada samale piletile lende ja külastada kaugemaid paiku.

Soodsad piletid

Soodsaid lennupileteid jahtides tasub olla äärmiselt tähelepanelik. Odavusega kaasnevad enamasti kitsendused eelkõige pileti väljaostmise, reisil oldava aja, kuupäevade muutmise ja pileti tühistamise suhtes. Juba reisi plaanides peaks piirangutega arvestama, lisakindluse annab reisitõrke kindlustus, mis aitab maandada riske.

Lennufirmade hindu võrreldes tasub valvas olla lisakulude suhtes. Osa lennuettevõtteid teenib suurima tulu lisateenuste, nagu pagasiveo, lennule registreerimise, toitlustamise ja meelelahutuse müügist. Seetõttu tasub põhjalikult kaaluda, kas eelistada veidi kallimat, ent kõiki lisateenuseid hõlmavat või esmapilgul odavat, aga potentsiaalsete lisakulutustega piletit.

Sagedased reisijad, kes kasutavad eri lennufirmade boonuskaarte, ei tohiks lasta end pimestada pakkumistest, mis koguksid neile kaardile rohkem punkte (miile), sest tihtipeale on niinimetatud preemiapiletid tavapiletist tunduvalt kallimad.

Lihtsaim viis odavaid pileteid leida on kasutada lennupiletite müügile spetsialiseerunud internetipoode. Portaalide kaudu ise piletit broneerides kaob reisikonsultandile makstav teenustasu, mida muidu peab lisakulutusena välja käima.

Teadlik reisija peaks silmas pidama, et lennu valikul ei tohiks hind olla ainus ega absoluutne kriteerium. Firmati võivad lennumugavus ja teenindus nii lennukis kui sellest väljaspool oluliselt erineda. Mõnikord kaasneb kallima piletiga hoopis parem hinna ja kvaliteedi suhe kui odavaga. Ja lõpetuseks peab arvestama faktiga, et igal reeglil võib olla erandeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles