Kaido Külaots tahab teada, kus on tema piir

Enn Hallik
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Külaots.
Kaido Külaots. Foto: Toomas Huik.

Rahvusvaheline malesuurmeister Kaido Külaots mängis väga edukalt Eesti meeskonna esimesel laual maleolümpial Dresdenis, kordaläinuks hindab ta kogu tänavust aastat.

Külaots kogus maleolümpial kümnest partiist 7,5 punkti ja pälvis Eesti meeskonda Dresdenis juhendanud eksmaailmameister Aleksander Halifmanilt kiidusõnu.

Dresdenis registreerus rekordiliselt 152 malemeeskonda, mis näitab male populaarsust maailmas. Käiku läks mitu uuendust, kuidas neid kommenteerite?

Malet mängitakse tõesti ka niisugustes riikides, kus justkui ei usukski, ja mängitakse hästi. Hea näide on meie olümpial furoori tekitanud 2:2 viik Botswanaga. Me ei osanud neist midagi eeldada, mulle anti selleks matšiks puhkust ja nii see punkt läks.

Seda olümpiat nimetati reformide olümpiaks. Muudeti punktiarvestust. Kui varem sai näiteks 3,5:0,5 matšitulemuse eest võitja tabelisse 3,5 ja kaotaja 0,5 punkti, siis nüüd andis ükskõik millise tulemusega matši võit kaks, viik ühe ja kaotus null punkti.

Teine uuendus oli mängukaotus, kui laua taha kas või ühe sekundi hilinesid. Esimeses voorus veel hoiatati, järgmistes võeti maha, ole sa kas või suurmeister.

Kolmas uuendus oli keeld teha enne 30. käiku viiki. Mõni sellest siiski kuulnud ei olnud, iraaklasele pidin seda reeglit laua taga selgitama.

Neljas reform oli 11 vooru varasemate olümpiate 14 või 13 asemel. Ja viies oli muutus loosimissüsteemis. Vaatasime, et peaksime avavoorus saama vastaseks Nepali või Macao, aga tuli hoopis üsna tippu kuuluv Kuuba.

Eesti meeskonna 33. kohta hinnati heaks. Kas võinuks see koos Jaan Ehlvestiga ning võimalike võitudega Botswana ja Austria üle veel kõrgem olla?

Koha üle ei saa tõesti nuriseda. Koos Jaaniga, kes võitis hiljuti Pan-Ameerika turniiri ja pääses MK-turniirile, võinuksime veel kõrgemal olla. Võitnuks me Botswanat, tulnuks meile järgmised vastased ilmselt teised ja kuidas edasi läinuks, ei tea.

Viimases voorus Austria vastu tekkisid meil matši käigus šansid. Mul oli nende üle 2700se ELOga esinumbri vastu suur ülekaal, aga lõpuks läks partii ikka viiki.

Kas teie 7,5 punkti kümnest tuli suurte raskustega või üsna kergelt?

Psüühiline pinge oli kõva, sest meeskonnamäng tähendab vastutust ja iga vastast tuleb tõsiselt võtta. Järgmise vastasmeekonna saime teada eelmisel õhtul, konkreetse mängija mängupäeva hommikul, ettevalmistuseks jäi kolm tundi.

Kuuba pani mu vastu välkmale maailmameistri Dominguezi, pikk partii lõppes viigiga. Kasahstani esimene laud kuulub maailma 80 parema sekka, Argentina suurmeistri võitsin ja aitasin Eesti meeskonnale viigi tagada. Vaeva tuli kõigiga näha.

Halifman ütles, et mina mängisin väga hästi, Sepp hästi, Kanep viimase vooruni hästi ja Liiva viimases voorus hästi.

Kus järgmised maleolümpiad toimuvad?

2010. olümpia on Hantõ-Mansiiskis, 2012. aasta olümpia Istanbulis. Sakslased said korraldamisega kenasti hakkama, koguni bussi- ja trolliliinid olid malendite kujutistega.

Mõtlesin, mis saanuks, kui Eesti oleks Dresdeni asemel korralduse saanud. Ju tulnuks toime, aga raha küsib maleolümpia korraldajalt kõvasti.

Millised on teie edasised maleplaanid?

Sel nädalavahetusel mängin traditsioonilisel Pühajärve turniiril, detsembri keskel Prantsusmaa liigat, edasi Norras Gjöviki turniiri. Uue aasta alguses on Tallinnas Kerese memoriaal, vahepeale peavad mahtuma veel mängud Taani ja Ungari maleliigades. Logistikat on kõvasti, aga pean toime tulema.

Kuidas läheb Kaido Külaotsa malekoolil?

Tegutseme Tallinnas malemajas ja Audenteses. Meil käib 50 õpilast, põhitreener on Monika Tsõganova. Kui aega on, käin ise lastele rääkimas ja simultaane andmas. Pole välistatud, et tulevikus Pärnu filiaali teeme. Olen ju siit pärit, mul on siingi missioon täita.

Kui kõrgele arvate end males jõuda võivat?

Tänavu on mul kõik turniirid läinud hästi ja kui näen, et töö annab tulemusi, on tahet edasi pürgida ja oma piire kombata. Praegu on mu ELO 2575, kõigepealt tuleb 2600 piirist end üle rullida. Sellise vanuse piir, kus pea enam ei võta ja õppida raske, on mul veel üsna kaugel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles