250 paari tantsib läbi Pärnumaa

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänaval on rahvatantsijad sageli tantsinud, maanteel veel mitte.
Tänaval on rahvatantsijad sageli tantsinud, maanteel veel mitte. Foto: Urmas Luik

Üle 6200 rahvatantsija läbib Eesti maanteid 20.–28. augustini päeval ja öösel lakkamatult tantsides, Pärnumaal on teatetants 24. augusti hilisõhtust 25. augusti õhtuni.

Ürituse korraldab Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika selts, mis haarab 15 maakonda läbivasse teatetantsu üle 6200 tantsija ja 450 tantsurühma. Kaheksa ööpäeva jooksul on kogu aeg teel kaks tantsijat, keda saadab ja turvab vähemalt kolm masinat. Kolonn liigub kiirusega neli kuni kuus kilomeetrit tunnis, mööduda saab sellest vastassuunavööndis.

Pärnumaal ollakse 24. ja 25. augustil

Tantsumaraton saab alguse 20. augusti hommikul Tallinnast. Viljandi- ja Pärnumaa piirini jõutakse praeguste andmete kohaselt 24. augustil kell 20.21, Tihemetsa bussipeatusesse kell 21.21, Kilingi-Nõmme bussijaama kell 22.25, Pärnu Merimetsa tänava otsa 25. augustil kell 6.05, Vee ja Pika tänava ristmikule kell 8.01, Ahastesse kell 12.52 ja Lihula maanteel Virtsu teeristini kell 16.47.

Kellaajad on ligikaudsed, sest tantsijad ei pruugi täpselt graafikus püsida. Pärnu Postimees toob need ära selleks, et liiklejad teaksid takistusega arvestada ja oma sõite planeerida. Reaalajas on teatetantsu võimalik vaadata veebiaadressilt http://www.teatetants.ee/gps.

Kuna Pärnus on üritus 25. augustil hommikusel tipptunnil, võib see tekitada häireid bussiliikluses. Pärnu linnas liigutakse marsruudil Merimetsa – Mai – Tammsaare – Supeluse – Nikolai – Esplanaadi – Vee – Kesklinna sild – Tallinna maantee – Jannseni – Haapsalu maantee.

Teatetantsu ühe Pärnumaa organisaatori Alli Põrgi sõnade kohaselt läbib 250 Pärnumaa tantsupaari kokku 95 kilomeetrit. Igal paaril jääb tantsida ligi 360 meetrit.

Pärnumaa tantsijad võtavad Viljandimaa tantsijatelt teatepulga üle Kilingi-Nõmme bussijaamas, maakonna piirist sinnani tantsivad mulgid.

Pärnumaalased omakorda tantsivad Läänemaal Vatla bussipeatuseni.

Tantsijate ees sõidavad pillimehed

Kuni 50 meetri pikkune kolonn koosneb saateautost, sellele järgneva veoauto kastis asuvast lavast, tantsijatest, võib-olla bussist ja saateautost. Laval mängivad tantsijaid saatvad pillimehed, samuti kõlab sealt arvutisse salvestatud tantsumuusika.

Kui see on liiklusohutuse seisukohast vajalik, võivad reguleerijad kolonni möödumise ajaks teeotsad, ristmikud ja vastutuleva liiklusvoo lühikeseks ajaks sulgeda.

Korraldajad prognoosivad kolonni taha tekkivaid sõidukite järjekordi ja paluvad korraga mööduda kogu kolonnist, mitte end selle vahele pressida.

Kuigi öösel on tantsijad valgustatud, peavad nad kandma helkurit. Soovitav on kasutada pealampe, helkurpaelu. Tantsijad ei tohi parkida oma autosid teeserva, sest need võivad takistada kolonni liikumist. Alla 16aastasi tantsijaid teele ei lubata.

Esindatud on kõik tuntumad Pärnumaa rahvatantsurühmad.

Teatetants on osa Tallinna Euroopa kultuuripealinnaks olemise üritustest. Idee autori Kalev Järvela sõnutsi soovitakse sellega tõmmata üldsuse tähelepanu Eesti tantsutraditsioonile ja pakkuda tantsurõõmu kõigile soovijaile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles