Suve lõpp toob lastele mobiilide ostmise buumi

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2. klassi minev Elisabeth sai mobiili aasta tagasi, peale kõnelemise meeldib talle sellega pildistada ja muusikat kuulata.
2. klassi minev Elisabeth sai mobiili aasta tagasi, peale kõnelemise meeldib talle sellega pildistada ja muusikat kuulata. Foto: Urmas Luik

Alanud on lastele mobiiltelefonide soetamise kõrgaeg, on ju vanemail vaja enda südamerahu säilitamiseks kindlustada sidepidamine turvalisest lasteaiast omapäi kooliteed käima hakkava võsukesega.

Ühest küljest ihkavad mobiili lapsed, teisalt tahavad vanemad, et laps saaks kohe abi küsida, kui trenni minnes teel eksib või ei suuda koju tulles ust lukust lahti keerata.

Mobiilivalik on niigi ülirikkalik, peale selle meelitatakse lapsi Lotte ja Limpa pildiga aparaatidega ning praegu saaks lapsele uhiuue telefoni lausa tasuta.

Mobiilsidefirmade kogemus näitab, et enamasti ostetaksegi lapsele esimene mobiiltelefon kuue- või seitsmeaastaselt.

“Kuna ostuleping sõlmitakse vanemaga, ei ole väga täpset numbrilist statistikat, kui mitu mobiiltelefoni on just lastele ostetud,” rääkis Elisa tootejuht Mailiis Ploomann. “Kui aga vaadata spetsiaalselt lastele mõeldud Limpa nutitelefonide müüki, siis augustis ja septembris suureneb nende müük tunduvalt. Sel kuul on Limpafonide müük, võrreldes juuliga, juba kolmekordistunud.”

Odav või nutikas?

Kui lapsele telefoni soetamine otsustatud, on esimene mõtlemiskoht: kas osta uus telefon või anda oma vana lapsele kasutamiseks?

Tele2 turundusjuht Helen Lauren rääkis, et klientide eelistused jäävad kahte lehte. Osa kliente tahab võimalikult lihtsat ja soodsat mobiili, millega laps saab oma vanematele helistada, teine osa soovib puutetundlikku telefoni, mis sidepidamise kõrval täidab meelelahutusfunktsioone.

Esimeseks mobiiliks võiks lapsele osta siiski odavama telefoni, sest tihti kipub sellega ikka igasuguseid asju juhtuma: küll kaob ära või saab märjaks, tõdes EMT avalike suhete juht Kaja Sepp.

“Tegelikult soovitaks osta lapsele uue telefoni, sest vanade telefonide kiirgusnäitajad on üldjuhul kõrgemad kui uutel,” soovitas Sepp. “Ehkki mobiili tervistkahjustav mõju on praeguste uuringute põhjal kokku võetud sõnadega “võimalik, kuid mitte tõenäoline”, ei tee ettevaatus paha.”

Kui rääkida laste seas poppidest telefonidest, ihaldavad nad kindlasti puutetundlikku ekraani. “Lapsevanematel ei tasu peljata, et laps sellega hakkama ei saa. Saab ja isegi lihtsamalt kui tavalise, nuppudega mobiiliga,” lisas Sepp.

Ploomanni arvamust mööda on mõistlik vaadata nutitelefonide poole, kui lapse kindel soov on saada endale ka fotoaparaat, mp3-mängija, kaasaskantav mängukonsool või muu moodne vidin. “Pole mõtet osta mitut seadet, kui saab hakkama juba ühega, korraliku nutitelefoniga,” tõdes ta.

Kui vanem tahab kindlasti, et laps kasutab mobiiltelefon ainult helistamiseks, tasuks osta kõige lihtsam kõnetelefon. “Sellisel juhul võib kindel olla, et aku kestab kaua, telefon on vastupidav ja – mis peamine – kui juhtub ära kaduma, ei ole rahaline kaotus väga suur,” sõnas Ploomann.

Leping või kõnekaart?

Telefon soetatud, tuleb mõelda, kas valida leping või kõnekaart. Lepingu kasuks räägib lapse turvatunne, sest kõneaeg ei saa hädaolukorras ootamatult otsa, kõnekaardi poolt aga maksimaalne kulude kontroll.

“Rahaliselt on laias laastus mõlemad variandid võrdsed, kui laps palju telefonilt ise välja helistab,” seletas Sepp. “Kui laps helistab minimaalselt ja pigem võtab kõnesid vastu, on kõnekaart soodsam.”

Kui laps helistab peamiselt oma vanemaile, tasub uurida omavahel tasuta kõnesid võimaldavate perepakkumiste tingimusi.

“Lepinguline liitumine on tihtipeale rahaliselt soodsam, samal ajal kui kõnekaart aitab kulud raudselt kontrolli all hoida,” tõdes Ploomann. “Igale perele on erinev lahendus, tasub esinduses teenindajaga natuke nõu pidada.”

Lauren pakkus, et leping sobib peredele, kes soovivad teenust võimalikult mugavalt kasutada ja tasuda kord kuus. Kõnekaarti maksab eelistada siis, kui kõige tähtsam on kulude kontroll. Kõnekaardi puhul on välistatud, et laps kulutab telefoniteenustele rohkem kui määratud.

Loomulikult on üks tähtsamaid küsimusi kulude kontrolli all hoidmine, et laps ei tühjendaks kõnelemise ega helinate-mängude tellimisega vanemate rahakotti arutult.

Sepp tõi välja, et piirata saab eritasuga numbritel helistamist. Samuti võib kasutada kõnefiltri teenust, mis võimaldab helistada ainult teatud numbritel või blokkida helistamise mõnel numbril.

“Blokeerida saab ka teatud numbritelt sisenevad kõned, see võib olla abiks olukordades, kui mõni ebameeldiv kaaslane lapsele pidevalt helistab, või koolikiusamise korral, kui tehakse narrimiskõnesid,” selgitas Sepp. “Kui osta lapsele nutitelefon ehk telefon, millega saab internetti kasutada, tuleks kindlasti juurde võtta internetipakett, siis on kulud internetile kuus kindla kontrolli all.”

“Mängude ja helinate tasulise tellimise järele puudub vajadus, kui lapsele kohe Androidi mobiiltelefon osta,” soovitas Ploomann. “Sellise telefoniga saab ta kõik oma tänapäevased vajadused tasuta katta.”

Kui aga laps ja vanem otsustavad kõnetelefoni kasuks, annab samuti piirata nii arve suurust kui kasutatavaid teenuseid. Selleks tasub sisse astuda esindusse ja konsultandiga nõu pidada.

Telefoni kadumine

Vanemail tuleb kohe valmis olla, et isegi kõige hoolsamal lapsel võib mobiil kaduda.

Telefoni saab otsida positsioneerimisega, millega näeb kadunud aparaadi asukohta.

“Soovitan lapsevanemal positsioneerimine varakult rahulikus olukorras ära proovida, siis on probleemi puhul tegu juba tuttava toiminguga,” rääkis Sepp. “Kõnekaardiga on see hädavajalik, sest enne peab olema lapse telefonilt antud vanemale selle telefoni positsioneerimise õigus. Ka lepingu puhul saab automaatselt positsioneerida ainult see lapsevanem, kelle nimel leping on sõlmitud. Teistele pereliikmetele tuleb enne anda positsioneerimise õigus.”

Samuti tasub teada lapse telefoni IMEI-koodi. See on kirjas telefoni dokumentides, tagaküljel aku juures või näeb seda, vajutades mobiili klaviatuuril *#06#. IMEI-koodi abil saab kadunud telefoni panna musta nimekirja.

Mobiili hoidmine

Enne väärtusliku kingituse üleandmist tuleks lapsega maha istuda ja tõsiselt rääkida.

Esmalt tasub lapsele rõhutada, et mobiiltelefoni ei tohi kanda kohas, kust võõrad selle kergesti kätte saavad.

“Koti välimine tasku, eriti kui see pealt kinni ei käi, ja lahtised taskud rõivastel, on halvad kohad, sest sealt võib telefon välja kukkuda, peale selle olla kerge saak varastele,” selgitas Sepp.

Mobiiltelefoni ei tohi füüsiliselt kahjustada, näiteks loopida kotti, milles mobiil sees. “Samuti ei tohi mobiiltelefon sattuda koos märgade riietega kuivatuskappi, sest see ei kannata väga kõrget ega madalat temperatuuri. Samamoodi ei armasta mobiilid niiskust, näiteks vihma kätte jätmist,” rõhutas Ploomann.

Puhuks, kui mõni võõras inimene küsib telefoni kasutamiseks, tuleb õpetada lapsele keeldumist, sest küsija võib olla halbade kavatsustega ja telefoniga minema jalutada.

Tuleb rõhutada, et telefoni ei jäeta vahetunniks klassi lauale või garderoobis jopetaskusse, sest keegi võib telefoni varastada, salaja kallitele numbritele helistada või lapse nime all tuttavatele inetuid sõnumeid saata.

Juhuks, kui telefon kaob, tuleb lapsele õpetada, et esmalt peab veel kord aparaati hoolikalt otsima, või paluda sõbral otsimise hõlbustamiseks sellele helistada.

Kui aga telefon välja ei tule, tuleb kiiresti vanematele sellest teada anda. Kadumisel peab helistama operaatorile ja SIM-kaardi sulgema.

Et arved üle pea ei kasvaks, tasub lapsele selgeks teha, et kui ta tahab oma mobiiltelefoniga teha midagi muud kui tavaline helistamine ja sõpradele sõnumite saatmine, tuleb esmalt vanematelt luba küsida.

Pole liigne rõhutada, et nendega, kellega on omavahelised kõned tasuta, võib pikalt lobiseda, ülejäänud numbritel peab rääkima võimalikult lühidalt.

“Lapsele võiks öelda, et kui sõbral on komme teha vastamata kõnesid või palub ta alati tagasi helistada, et pikemalt juttu ajada, ei pea laps seda tegema,” soovitas Sepp.



Räägi lapsele

 Ära jäta oma telefoni klassis vahetunniks lauale või garderoobis jopetaskusse.

 Väldi telefoni väljavõtmist tänaval ja bussis, sest kurjategijad võivad telefoni ära võtta.

 Kui mobiiltelefon varastatakse, tuleb kohe helistada operaatorile ja SIM-kaart sulgeda.

 Mobiiltelefoni ei tohi füüsiliselt kahjustada, näiteks loopida kotti, milles telefon.

 Mobiil on isiklikuks kasutamiseks ja parem on seda mitte laenata, siis pole hirmu, et teine teeb selle katki, hakkab arutult helistama või mobiilset internetti kasutama.




Helen Lauren, Tele2 turundusjuht

“Osa kliente eelistab võimalikult lihtsat ja soodsat mobiili. Teine osa tahab puutetundlikku telefoni, mis sidepidamise kõrval täidab meelelahutusfunktsioone.”


Kaja Sepp, EMT avalike suhete juht

“Esimeseks mobiiliks võiks lapsele osta siiski odavama telefoni, sest tihti kipub sellega ikka igasuguseid asju juhtuma: küll kaob ära või saab märjaks.”


Mailiis Ploomann, Elisa tootejuht

“Lepinguline liitumine on tihtipeale rahaliselt soodsam, samal ajal kui kõnekaart aitab kulud raudselt kontrolli all hoida. Igale perele on erinev lahendus.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles