Juhtkiri: Pangapresidentide palett

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Järgmise aasta märtsis vahetub Eesti Panga president. Järgmise esipankuri kandidatuuri esitab Eesti Vabariigi presidendile Eesti Panga nõukogu. See aga ei tähenda, et erakonnad ei tunneks huvi seada sellele kohale oma inimest, kuigi sobiva kandidaadi läbisurumine ei pruugi olla hõlbus.

Kõigepealt tuleks küsida: kui huvipakkuv on Eesti Vabariigi keskpanga juhi koht nüüd, kui kuulume euroalasse? Kas Eesti Panga roll on see, mis ta oli kunagi? Viimasena nimetatud küsimusele tundub vastus olevat lihtsam. Eesti Panga autoriteeti toetas tugevasti oma raha ja paljude inimeste arvates pole riigi keskpanga osa enam nii oluline, kui peamised rahanduspoliitilised otsused võetakse vastu Euroopa Keskpangas.

Ometi on Eesti Panga juht Euroopa Keskpanga nõukogu liige, seega osaline paljusid riike ja inimesi mõjutavate otsuste tegemisel. Niisiis ei peaks Eesti Panga presidendi ametit pidama pelgalt kõrgepalgaliseks sinekuuriks.

Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik on varem öelnud, et kui praegune rahandusminister Jürgen Ligi peaks kandideerima, esitaks tema Ligi isiku nõukogule kaalumiseks. Ligil on kohavahetuseks Reformierakonna toetuski. Siin saab määravaks ilmselt Ligi soov, kuid ühtlasi loeb riiklik kaalutluski, millisel kohal oleks senisest ministrist rohkem kasu.

Postimees on nimetanud viitega Isamaa ja Res Publica Liidule Maailmapangas töötavat Ardo Hanssonit, kellel on kaalukaid teeneid Eesti rahasüsteemi loomisel.

Pärnu Postimehe arvates võiks Eesti Panga presidendi amet huvi pakkuda äsja Swedbanki teenistusest lahkunud Erkki Raasukesele, kes enne uute horisontide poole kiikamist on otsustanud pikemalt puhata. Üks on kindel: väärikaid kandidaate Eesti Panga presidendi kohale on rohkem kui üks või kaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles