Kapo esitas abilinnapeale kahtlustuse

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja-produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu abilinnapea Simmo Saar sai kapolt samasugused kahtlustused nagu linnapea Mart Viisitammgi.
Pärnu abilinnapea Simmo Saar sai kapolt samasugused kahtlustused nagu linnapea Mart Viisitammgi. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kaitsepolitsei uurija Toomas Plaado esitas Pärnu abilinnapeale Simmo Saarele kahtlustused linnatänavate hoolduse riigihanketingimuste kallutamise katses ja ametitegevuses teatavaks saanud ärisaladuse edastamises.

Koos kaitsja Teet Veeriga uurija juures olnud Saar sai samasugused kahtlustused nagu reedel Plaado juures käinud Pärnu linnapea Mart Viisitamm. Mõlemat poliitikut kahtlustatakse karistusseadustiku paragrahvide 300 ja 157 alusel, mis näevad ette rahalist karistust, esimene ka kuni üheaastast vangistust.

Kahtlustus tugineb oletusele
Saar rääkis, et politsei heidab talle ette aktsiaseltsi Baltifalt soosivate hanketingimuste koostamist, mis edasise diskussiooni käigus kõrvale heideti. “Avalikud huvid oleksid võinud kahjustatud saada, kui konkurss nende tingimuste järgi oleks läbi viidud,” tutvustas ta kaitsepolitsei versiooni.


Saare sõnul on kahtlustuses väga palju kasutatud sõnu “eeldusel”, “võib tekitada”, “oleks võinud juhtuda”. “Advokaat ütles mulle, et üks asi on fakt, teine tõestamine ja kolmas oletamine. Minu teada pidi “oleks” paha poiss olema,” jutustas ta.

Saare väitel pole kahtlustuses kirjas tingimust, mis kitsalt Baltifalti oleks soosinud ja ta ei osanud ka oletada, mis see võiks olla. Kahtlemata saab näiteks aastakäibe järgi konkursil osalevate firmade arvu piirata, aga mis vähempakkumiskonkursil ainult Baltifaldile oleks sobinud ja teised kõrvale jätnud, ei osanud Saar öelda.

Sel aastal ei pruugi lõppeda
Teise asjana kahtlustatakse, nagu oleks konkursil odavuselt teise pakkumise esitanud Baltifalt mingi konkursi võitnud Rapla Teede ärisaladuse teada saanud. Linnasekretär Tiina Rohti selgituse kohaselt on riigihankekonkurssidel konfidentsiaalsed erinevate firmade pakkumised, eriti hinnakalkulatsioonid. Pakkumiste lõppsummad, asjaajamist kirjeldavad dokumendid ja hankeleping on avalik teave.

“Oma arust pole ma ei Baltifaldile ega ühelegi teisele konkursil osalenud firmale mingit ärisaladust avalikustanud,” rääkis Saar. “Olen lõpplahenduse suhtes positiivselt meelestatud.”

Kuigi prokuratuur on lubanud, et Viisitamme ja Saare kriminaalasjas võetakse menetlusotsus vastu sel aastal, pole Viisitamm ja Saar uurijale teatanud aega, millal nad kahtlustustele vastama tulevad. Pärast uusi ülekuulamisi tuleb teha veel mitmeid menetlustoiminguid, mis jõulueelsesse saginasse ei pruugi mahtuda.

Viisitamme ja Saare kahtlused, kas kõige odavama pakkumise teinud Rapla Teed tuleb Pärnus tänavate hooldamisega toime, on osutunud tõeks. Rapla Teed on endale alltöövõtjaks palganud Baltifaldi, kuigi linnajuhid näeks heameelega, et uus firma uutmoodi Pärnu tänavate eest hoolt kannaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles