Soomaale jõudis viies aastaaeg

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurvesi Soomaal Kildu-Tõramaa maantee 20. kilomeetril.
Suurvesi Soomaal Kildu-Tõramaa maantee 20. kilomeetril. Foto: Aivar Ruukel

Soomaale on jälle saabunud viies aastaaeg, mis tähendab seda, et suurvesi on järjekordselt võimust võtnud.

Seda, et Soomaal on iseäralikust hüdroloogiast johtuvalt viis aastaaega,teavad paljud. Kuid seda, et suurvesi siinset piirkonda sedavõrd tihti külastab, tuleb ette harva.

Tänavune sademeterohke aasta on Soomaal põhjustanud üleujutusi rohkem kui korra. Tavapärasele kevadisele üleujutusele on vihma tõttu aasta läbi lisa tulnud ja nii on kõrget veeseisu tänavu jagunud igasse kvartalisse, teavitas riikliku looduskaitsekeskuse Pärnu-Viljandi regiooni külastuskorralduse spetsialist Rait Parts.

Novembrikuu lõpu üürike talvine ilm koos rohke lume ja sellele järgnenud sulaga on taas Soomaad läbivad jõed üle kallaste tõstnud.

Kohalikele elanikele palju peavalu ja nädalajagu küünlavalgusõhtuid põhjustanud lumetormist vaevu toibununa seistakse nüüd silmitsi vägisi tuppa tükkiva tulvaveega.

Eesti meteoroloogia- ja hüdroloogiateenistuse andmetel küünib Soomaa suuremate jõgede veetase viimaste mõõtmiste järgi pikaajalise keskmise kõrgeima veetasemeni nii Halliste kui Navesti jõel.

27. novembril tõusma hakanud veetase on tavapärasest sügisesest keskmisest tõusnud Halliste ja Navesti jõe mõõtejaamade andmetel ligi neli meetrit. Navesti jõe osas on selline veetaseme tõus ületanud perioodi keskmise kõrgeima veetaseme pea meetri jagu.

Üleujutuse peamine põhjus Soomaal on Sakala kõrgustikult tulvav vesi, mida kõrgete rabanõlvade vahel paiknevad jõed ei suuda edasi kanda. Nii valgub vesi luhtadele ja metsadesse ning ujutab üle teed, katkestades ühenduse välisilmaga.

Mõnel aastal on suurvesi tõusnud ligi meeter päevas ja niimoodi kolm-neli päeva järjest.

Tulvavesi on praegu nagu augustikuus toimunud üleujutuse ajalgi sulgenud madalamatele sõidukitele ligipääsu rahvusparki Suure-Jaani ja Kildu suunalt. Vaikselt, ent vääramatult on vee alla jäämas Meiekoselt Karuskosele ja Ingatsi matkarajani viiv tee.

Tulvaveest moodustunud avaraid vetevälju võib vaadelda nii Tipu kui Läti luhtadel. Neile, kes soovivad üleujutusega lähemat tutvust teha, tasub pöörduda Soomaa matkakorraldajate poole.

Lähipäevade ilmaprognoosist tulenevalt ei ole veeseisule uute sademete näol lisa oodata ja see hakkab langema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles