Pärnumaa perefirma osales Soome ehitusmessil

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome elamumessi tarbeks ehitati Kokkolas merepinnast täidetud maa-alale ringikujuliselt üle 100 eluaseme.
Soome elamumessi tarbeks ehitati Kokkolas merepinnast täidetud maa-alale ringikujuliselt üle 100 eluaseme. Foto: Erakogu

Pärnust kümmekonna kilomeetri kaugusel Jõõpre lähedal kivitasapindu tootev osaühing Edelstein valmistas Soome ehitusmessi tarbeks rajatud Eesti maja kivist sisustustooted.

Soome ehitusmess toimus juulis-augustis pealinnast poole tuhande kilomeetri kaugusel Botnia lahe äärses Kokkolas. Juba 42. korda toimuva messi tarbeks ehitatakse mõnes Soome paigas valmis tervikküla koos möbleeritud majade ja vajaliku taristuga.

Kokkolas kerkis üheksahektarisele maa-alale 131 eluaset, millest 40 võisid messikülastajad uudistada. Eesti ehituskunsti esindas puitmajatootja Seve Ehituse AS, mille passiivmaja ehitamisel-sisustamisel osales 18 siinset firmat. Edelstein valmistas elamusse kivist tasapinnad, lauad, kraanikausid ja vaasid.

Kvaliteet ja värv

“Soomes on ehitusmess selline sündmus, kuhu iga pere kohe peab minema, pakitakse lapsed autosse ja teele,” kõneles Edelsteini üks omanikest Merle Laidro. “See mess on soomlaste au ja uhkus.”

Laidro rääkis, et maja ehitades oli eestlastel eesmärk pakkuda kõrget kvaliteeti ja just selle kohta nad soomlastelt rohkesti kiitvat tagasisidet saidki.

Eestlaste ehitatud kahekorruselises majas on elamispinda 209 ruutmeetrit, peale selle garaaž ning 80 ruutmeetrit rõdu- ja terrassipinda. Passiivmaja aastane küttekulu on sertifikaadi järgi 3670 kilovatt-tundi, mis Soome elektri hinda arvestades teeb 367 eurot ehk alla 6000 krooni aastas. See oli messi parim näitaja.

Messi tarbeks ehitatud ülejäänud majadest kõneldes tõi Laidro välja, et hoolimata väga tuulisest asukohast lahe kaldal, jäi silma ohtralt klaaspinda, nagu suured aknad ja klaasitud rõdud merevaate nautimiseks.

Kuna kõik näidisküla elamised soovitakse müüa, ei kohanud messil ilmselt seetõttu sisekujunduses väga erilisi lahendusi, domineeris soomlaste seas popp mustvalge interjöör ja mööbelgi oli enamasti ketipoodidest.

See-eest eestlaste elamu lastetubadesse sisenedes kostis alatasa rõõmsaid ohoo-hüüdeid. “Meie toad olid värvilised, teistes majades olid isegi lastetoad valdavalt valged,” märkis Laidro.

Majad müüki

Messi lõppedes lähevad korterid ja elamud müüki ja messi-alast saab toimiv küla. Eestlaste kahekorruseline passiivmaja loodetakse müüa 480 000 euro eest. “Minu teada oli korteritest messi lõpuks enamik juba müüdud,” lisas Laidro.

Pärnumaa perefirma Edelstein osales Soome ehitusmessil teist korda. Üle-eelmisel aastal Valkeakoskis messil valmistas Edelstein köögi-söögitoa töötasapinnad majja, mis ehitati motoäss Mika Kallio tarbeks.

Laidro loeb messidel käimist väga oluliseks, sest inimesed tahavad tooteid ikka oma silmaga näha ja käega katsuda. Nii on uued tellimused kergemad tulema.

Seni läheb enamik Jõõpres valminud looduslikust ja tehiskivist toodetest ekspordiks kruiisilaevadele, hotellidele ja köögisalongidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles