Kohus ei vabastanud koolivenna mõrvarit ennetähtaegselt vanglast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keijo Martin kohtusaalis. Arhiivifoto.
Keijo Martin kohtusaalis. Arhiivifoto. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Tartu maakohus ei vabastanud möödunud nädalal ennetähtaegselt vanglast Keijo Martinit, kes kannab koolivenna mõrva eest pikka vangistust.

Kohus nõustus Lõuna ringkonnaprokuratuuri seisukohaga, et 23aastase Martini vabastamiseks puudub alus.

"Kuigi formaalsed alused ennetähtaegseks vabastamiseks on olemas, ei ole Martini vabastamine õigustatud. Martin ei ole endale teadvustanud toimepandud kuriteo hukkamõistetavust. Tegemist on erakordselt jõhkra ja julma kuriteoga, mille toimepanija vabastamine viieaastase vangistuse ärakandmise järel on ilmselgelt ennatlik ja põhjendamatu. Eriti julmaks teeb kuriteo toimepanemise asjaolu, et tegemist oli kuriteoga alaealise poolt oma eakaaslase vastu," märkis kohus.

Ühtlasi tõi kohus esile, et Martin eitab julma kuriteo sooritamist praeguseni. "Martin ei ole soovinud süveneda toimunusse, oma käitumise põhjusi uurida ja ta ei ole endasse tegelikult lasknud toimepandud teo tõsidust ja hukkamõistetavust. See tähendab, et ta ei näe vajadust oma hoiakuid ja mõtlemist muuta. Seetõttu tuleb tõdeda, et karistuse eesmärkideni liikumist ei ole kogu ärakantud vangistuse kestel alustatudki," leidis kohus.

Martinile määratud 10aastane vangistus lõpeb 2016. aasta 18. juulil.

Martini vanglakaristus jäi lõplikult jõusse 2009. aasta jaanuaris, kui riigikohus ei võtnud süüasja arutusele. Kohus määras Martinile maksimaalse karistuse, mida karistusseadustik alaealisena toime pandud kuriteo eest võimaldab. Sama karistust nõudis Martinile Lääne ringkonnaprokurör Sirje Hunt.

Süüdistuse järgi pussitas toona 17aastane Keijo Martin 2006. aasta 21. mai õhtul Halinga vallas Pärnu-Jaagupis surnuks oma koolivenna, 16aastase Sveni. Sveni torke- ja lõikehaavadega surnukeha leiti mõni päev hiljem Tallinna-Pärnu-Ikla maantee 102. kilomeetri lähedalt metsast, teest paarikümne meetri kauguselt.

Juba 2006. aasta juuni alguses jõudis politsei nelja nooruki vahistamiseni, teiste hulgas sattus eeluurimise ajaks trellide taha Keijo Martin. Hiljem tuli politseil kolm noormeest süütõendite puudumise tõttu kriminaalkahtluse alt vabastada, kuid Martin saadeti mõrvas süüdistatuna kohtu alla.

Eeluurimise alguses eitas süüdistatav veretööd ja hiljem tunnistas seda, kuid asus kohtus taas kuritegu eitama. Mitu korda klassikursust kordama jäetud Keijo Martin oli tapetud noormehe koolivend ning õppis Sveni paralleelklassis. Kohtu all oli ka Keijo Martini ema Terje Martin, keda süüdistati poja kriminaalasjas olevate tunnistajate mõjutamises, kuid nii esimese kui teise astme kohus mõistis ta süü tõendamatuse tõttu õigeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles