Kommentaar: Igavene võitlus

, labidamees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Praegu ei ole küll paslik sellest kirjutada, kuid alles mõne päeva eest mattus kaunis suvepealinn nii hirmsatesse lumehangedesse, et minusugune majaomanik pääses õue ainult teise korruse aknast.



Loomulikult tuletati minusugustele matsidele kohe meelde, et kes orjaks on loodud, see orjaku linna rõõmuga edasi. Ehk labidas kätte ja linnatänavaid lumest puhtaks rookima!



Iseenesest polegi selles midagi hirmsat, kui saab lumehangede vahel mürgeldades vahelduseks selja märjaks. Aga eriti lollina tundsin ma end siis, kui kõnniteelt sõiduteele loobitud lume lükkas sahk ilusti kõnniteele tagasi. Aga noh, mis seal ikka, mul, pensionäril, ju aega on, kühveldasin aga lume jälle sahateele tagasi. Sama lugu kestis peaaegu õhtuni välja.



Aga kaua sa võid! Selline jama viskab varem või hiljem igaühel siibri ette. Polnudki muud teha, kui kühveldasin lume üle aia naabri aeda. Ta on linnaametnik, kui ta sellise asja välja mõtles, vaadaku ise, kuhu ta selle lume paneb.



No peksa ma just ei saanud, aga anti üsna selged vihjed, et herr Musimummi jakobsonist võin ma küll tuleva aasta alguses suu puhtaks pühkida.



Seega, tee, mis sa teed, võitlus läbi ei saa.



Mäletan, kui olin alles väike poiss ja meie kaunist maad valitses lugupeetud president Päts, sellist jama muidugi ei olnud.



Loomulikult tuli ka siis talvel kõnniteed lumest puhtaks rookida, aga sel ajal inimesed suisa ootasid, millal sõidutee lumega täidetakse. Oli lumi sõidurajale loobitud, toodi kohe välja reed ja kelgud, tänavale ehitati liumäed ning kogu linnas läks lahti selline lustimine et hirmus. Siis käidi ju palju jala, ega seda sõiduteed olnudki eriti kellelgi vaja. Inimesed olid tänu sellele palju ilusamad ja tervemad kui praegu.



Vahel oli isegi nii, et naabrilapsed käisid juba varahommikul akna taga koputamas, et millal lõpuks ometi lund saab!



Tänapäevased valitsejad muidugi sellise lihtsa lahenduse peale ei tule. Soiuvad ainult rahva tervisest, oma palkadest ja mõtlevad välja mooduseid, kuidas rahvast orjastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles