Värske ilmega Raba pood hakkab Räämal linnapilti kaunistama

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peale puitvoodri, katuse, soojustuse värskenduse ja selle, et paigaldatakse aknad, kerkib hoovi väike kuurilaadne ehitis.
Peale puitvoodri, katuse, soojustuse värskenduse ja selle, et paigaldatakse aknad, kerkib hoovi väike kuurilaadne ehitis. Foto: Lilli Tölp

“Ütlen inimesele tere ja vastuseks tuleb: “Ära tereta siin midagi, viidad niisama aega! Tee parem maja rutem ilusaks!”” tõi räämas olnud Pärnu Rääma maja omanik Herki Priidik näite ümbruskonna inimese tagasisidest. “See paneb pilvisel ajalgi päikese taevas särama.”

Ilmselt on veel paljud Oja tänavat pidi liikunud inimesed viimasel ajal märganud, et aasta-aastalt hääbunud Hariduse 3 hoonet, kus peale eluruumide asub Raba pood, korrastatakse. Juba on majal uus katus, osaliselt on paigaldatud fassaadile uus puitvooder.

Raba kaupluse ja maja omanik Priidik tõdes, et ehkki puitehitis tehakse märksa ilusamaks, on renoveerimine ennekõike praktiline. “Ega sellised mõtted päris üle öö sünni,” sõnas ta. “Aeg nõudis oma. Kui fassaad on suhteliselt olematu ja voodrilauad kohati nii lahti, et vihm sajab laudade vahelt sisse, ei jää muud üle. Oli vaja oma aeg ära oodata, nüüd on see käes.”

Sel kevadel käiski majaomaniku peas läbi klõps hakata aastaid idanenud plaani ellu viima. Kuigi esialgu kavatses ta vahetada välja mõne laua ja maja üle värvida, muutusid mõtted ajapikku. “Katsume anda maksimumi, et maja saaks uue kuue,” sõnas poepidaja.

Peale puitvoodri, katuse, soojustuse värskenduse ja selle, et paigaldatakse aknad, kerkib hoovi väike kuurilaadne ehitis. “Oma jõududega teeme ja anname endast parima,” märkis Priidik.

Omanik tõi esile, et majas on ajaloolist hõngu. “Kohalik rahvas teab seda Valter Ojakääru majana,” lausus ta. Kuigi Ojakääru sünnikodu oli sealsamas lähedal Ilvese tänaval, elasid Ojakäärud Priidiku teadmist mööda Hariduse 3 hooneski.

Omanik usub, et renoveerimine võib poe käibelegi kasuks tulla. “Eks seda ole näha: inimesi huvitab, tulevad rääkima,” sõnas Priidik. “Eks see mõju positiivselt, negatiivset tagasisidet pole veel saanud.”

Priidik on ülimalt tänulik, et paljud vabatahtlikud aitavad mõttel tegelikkuseks saada. “Eriti tänulik olen isale, kes aitab mind iga päev,” lausus ta. Peale selle avitab suur seltskond renoveerijal ehitusmaterjali ette valmistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles