Õun päevas kaotab ihuvaevad

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Enamik on kindlasti kuulnud ütlust, et üks õun päevas hoiab arsti eemal. Tervise arengu instituudi toitumisspetsialisti Tagli Pitsi sõnutsi on selle ütluse taga ennekõike õuna fütotoitainete sisaldus.

“Fütotoitained on bioaktiivsed komponendid, mis ei ole esmavajalikud toitained, kuid millel on positiivne mõju tervisele. Neid leidub ainult taimedes,” selgitas Pitsi. “Taimed toodavad fütokemikaale kahel eesmärgil: esmalt kaitseks välisvaenlaste ehk seente, bakterite ja viiruste vastu, ja teiseks võitluseks molekule lõhustavate vabade radikaalidega.”

Õuna fütotoitained aitavad reguleerida näiteks organismi veresuhkru taset. Kuigi õun ei sisalda väga palju seedimiseks vajalikke kiudaineid, muutuvad need kiudained kombineerituna muude õunas sisalduvate toitainetega tervisele kasulikuks koosluseks. Ennekõike on see oluline lipiidide ehk rasvade koostisosade sisalduse reguleerimiseks ja alandamiseks veres, ennetades südamehaigusi.

Pitsi väitel leidub õunas pea kõiki toitaineid, mineraalaineid ja vitamiine, ent enamasti on seda kõike võrdlemisi vähe. Küll sisaldab õun päris palju kaaliumi, mida läheb vaja ennekõike lihaste, sealhulgas südamelihase tööks. Samuti reguleerib kaalium vee hulka kudedes, aitab normis hoida vererõhku, stimuleerib mürgiste jääkide eraldumist ja mõjub hästi naha tervisele.

“C-vitamiin on antioksüdant, mida ennekõike seostatakse väsimuse, stressi ja haigustega võitlemisega, kuid see aitab ka näiteks mitteloomse päritoluga raual imenduda,” selgitas Pitsi. C-vitamiini on tarvis ühendavate kudede moodustamiseks nahas ja luudes, säilitamaks veresoonte elastsust. Samuti aitab see ajul normaalselt funktsioneerida, vere kolesteroolitaset tasakaalustada ja tagab luude vastupidavuse, terved hambad ja igemed.

Liiga palju õunu pole siiski kasulik süüa. “Kui tavapärase toidu kõrval süüakse 10–15 õuna päevas, võivad lisakilod päris kergesti tulla,” nentis Pitsi.

Mõni inimene ei saa õuna üldse süüa, kuna kõht hakkab valutama ja tekivad gaasid. “See võib olla seotud hapetega, mis õunas on,” pakkus Pitsi.

Õunu säilitada on parim kuivatades või neist suhkruta mahla tehes. Kui mahla teha veidi aega seisnud ja järelvalminud õuntest, tuleb see suhkrutagi magus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles