Keskpäeval varitseb inimesi kuumarabanduse oht

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palavusega võib päikese käes kergesti halb hakata väikelastel, vanuritel, õues töötajatel ja väljas sportijatel.
Palavusega võib päikese käes kergesti halb hakata väikelastel, vanuritel, õues töötajatel ja väljas sportijatel. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riigi ilmateenistuse teatel püsib Eestis lähipäevil erakordselt kuum ilm ja temperatuur võib küündida 32 kraadini.

Palavate ilmadega peaksid kuumarabanduse suhtes eriti ettevaatlikud olema üle 65aastased ja need, kellel probleeme ülekaaluga või kes põevad kroonilisi südamehaigusi ja kõrgvererõhutõbe. Samuti tuleb silm peal hoida väikelastel.

Kuumus mõjub kurnavalt ehk tervelegi inimesele, eriti juhul, kui palava käes on vaja teha füüsilist tööd. Kõrge temperatuur, niiskus ja tugev päikesekiirgus võivad põhjustada soolade ja vedelikukaotust, ülekuumenemist, psüühika- ja vereringehäireid, infarktiohtu ning päikesepõletusi.

Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna kiirabi peaspetsialisti Kalev Pahla jutu järgi on parim viis kuumarabandust vältida keskpäeval jahedates ruumides püsides. “Vanemaealiste õuestoimetamised võiksid jääda kas hommiku- või õhtupoolikusse,” soovitas Pahla, kelle sõnade kohaselt kehtib sama nõuanne väikelaste puhul. “Kuuma ja intensiivse päikesega tuleb väljas kanda peakatet ja tarbida keskmisest enam vedelikku. Kindlasti tuleb jälgida lapsevankris imikuid, sest vanker võib valesse kohta jättes väga kuumaks minna.”

Samuti ei tohi kuumade ilmadega jätta autosse ei inimesi ega loomi, sest sõiduki sisetemperatuur kerkib kiiresti.

Organismi vedelikukaotuse vältimiseks tuleb juua tavapärasest rohkem, janu kustutamiseks on soovitatav tarbida gaasita mineraalvett. Kuuma ilmaga ei ole hea tarvitada organismist vedelikku väljaviivat kohvi või alkoholi. Päikese käes viibides tuleks kasutada nii UVA- kui UVB-kiirguse eest kaitsvaid päikesekaitsetooteid, samuti saab end päikese eest kaitsta heledaid avaraid riideid, peakatteid ja päikeseprille kandes.

Eesti tingimustes peetakse äärmuslikuks kuumuseks olukorda, kui õhutemperatuur kerkib üle 25 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles