Juhtkiri: Keegi pole süüdi

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kaks selleaastast väga traagilist juhtumit on jõudnud formaalse lõpuni ja kummagi puhul pole kedagi, kellele süüdistus esitada. Siiski leidub inimesi, kes formaalsete lahendustega ei lepi. Pärnakatele ja paljudele teistelegi läks väga hinge 26. jaanuaril Pärnu jõe ääres lahtisesse kanalisatsioonikaevu kukkunud ja seal elu kaotanud noore ja ürgandeka Diana Aitai juhtum. Hukkumise asjaolude uurimist küll alustati, kuid nüüd jõudis avalikkuse ette tõdemus, et tegelikult ei vastuta selle eest keegi.

Surmakaev asus Pärnu linna maal, kuid kedagi süüdlaseks nimetada ei saa, nagu selgus augustis ringkonnaprokuröri Anne Sillaotsa allkirjastatud kriminaalmenetluse lõpetamise määrusest.

Nimetatud kaevul omanikku ei tuvastatud ja sellega oleks õigusemõistmine justkui lõppenud. Diana Aitai vanemaid see muidugi ei rahuldanud ja nad esitasid riigi peaprokurörile Norman Aasale ülalmainitud määruse vaidlustamiseks kaebuse.

Kaebus tõstab esile mõnegi seiga, mis paneb tõesti küsima: kas surmajuhtumit ikka uuriti küllaldaselt? Muu kõrval kõlab kaebuses kahtlus, et tegu oli reoveega täitunud kaevuga ja saatuslik kaev võib olla ühenduses mitme teise läheduses asuva ja töötava sademeveekaevu või isegi ümbruskonna majandusveetorustikuga.

Sel nädalal lõppes põhimõtteliselt samasuguse tulemuse ehk süüdlase puudumisega Haapsalu väikelastekodus 20. veebruaril puhkenud tulekahju kriminaalmenetlus. Tules kaotas elu kümme hoolealust. Päästeameti peadirektor Kalev Timberg ütles kriminaalasja lõpetamise kohta rahvusringhäälingule, et uurimine võinuks olla põhjalikum ja järeldused adekvaatsemad.

Tõesti, nii Diana Aitai hukkumine kui Haapsalu ülitraagiline tulekahju nõuavad – kui lähtuda inimlikust, mitte juriidilisest seisukohast – senisest põhjalikumaid ja adekvaatsemaid järeldusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles