Lugeja pildid: Vana-Pärnu ranna vallutasid lepatriinud

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu Postimehe lugeja saatis toimetusele pilte Vana-Pärnu randa kogunenud lepatriinudest, keda sel aastal on eriti ohtralt. Neid erksavärvilisi täpilisi putukaid on palju teisteski Pärnu randades.

„Vana-Pärnu rannas nägi enneolematut vaatepilti: lepatriinud naudivad inimestega rannamõnusid ja lõõmavat päikest,” jutustas mardikalisi pildistanud naine.

„Mina pole oma elu jooksul niisugust asja varem näinud. Algul oli see väga eksootiline ja huvitav, aga ajapikku tüütasid nad ära, lendasid kehale, ronisid riietes ja rannakotis,” rääkis piltnik.

Pernova loodusmaja õpetaja Kadri Pulk selgitas lepatriinude rohkust tõeliselt sooja kevade ja suvega, mis on putukate paljunemiseks soodne.

„Tänavune aasta on tõesti erakordne. Putukateadlaste jutu kohaselt on liblikatelgi tänavu juba kolmas põlvkond,” sõnas Pulk.

Seega on peamiselt lehetäidest toituvate lepatriinude suur hulk tänavu tingitud neile sobivatest keskkonnatingimustest.

Randadesse kogunevad lepatriinud siis, kui lehetäisid napib ja nad hammustavad kõike, et proovida, kas asi toiduks kõlbab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles