Tihemetsa seenefestivalile on põhjust minna kas või kogu perega. Peale näituse uudistamise saavad nii suured kui väikesed töötubades kaasa lüüa. Käsitööhuvilistele õpetatakse näiteks seentega lõngavärvimist, lapsed võivad samal ajal oma töötoas tegelda kas mängude või käelise tegevusega. Kui mehi ei huvita seenetoitude õpituba, tasub kuulata ehitusmükoloogia loengut.
Seenesahvri perenaised soovitavad
Need, kes tahaksid õppida kasutama seeni eri roogades, on oodatud Pärnu kutsehariduskeskuse õpetaja Marina Madissoni õpituppa ja degusteerimisele, kus seenesahvri pereneaised tutvustavad tooteid ja annavad nõu.
Neile, kes seenefestivalile ei jõua, aga tahaksid seentest peale praadimise, soolamise ja marineerimise veel midagi teha, pakume seenesahvri perenaistelt mõne retsepti.
Seeneguljašš
liiter seeni (kuuseriisikas, kukeseen, puravik)
liiter suvikõrvitsat
300 grammi õli
300 grammi sibulat (küüslauku)
300 grammi porgandit
300 grammi tomatit
2 spl soola, 2 spl suhkrut, pipart või tšillipipra kaun
Kuumutage õli, lisage järjekorras sibul, porgand, seened, suvikõrvits. Kuumutage aeglasel tulel nii, et vedelik katab kogu segu. Vajadusel lisage keedetud vett. Maitsestage soola ja suhkruga.
Vormiroatäidis või supisegu
liiter sibulatega praetud seeni
kilogramm tomatit
300 grammi toiduõli
liiter suvikõrvitsat (koorte ja seemnetega)
Ajage köögivili (võib ka seened) läbi hakklihamasina. Lisage kaks dessertlusikatäit soola ja suhkrut, kuumutage nii, et suvikõrvitsatükid jäävad teralised.
Mercedes Merimaa
Tükeldatud seeneseljanka
2 kilo kupatatud või praetud seeni
kilo keedetud porgandeid
0,7 kilo hautatud tomateid
kilogramm õlis klaasjaks kuumutatud sibulaid
3 spl suhkrut, 2 spl soola, veidi õli, 1 spl äädikat, pipart
Kõik ained tuleks enne kuumutamist kas tükeldada või purustada, panna potti, segada ja kuumalt purki.
Eva Sala