Kunstnik Uno Roosvalt hingestab kiviseid maastikke

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juubilar Uno Roosvalt on kiviseid maastikke joonistanud-maalinud pea kõik oma loomeaastad, teda veetlevad kaljude tugevus ning erisugused kivimite vormid.
Juubilar Uno Roosvalt on kiviseid maastikke joonistanud-maalinud pea kõik oma loomeaastad, teda veetlevad kaljude tugevus ning erisugused kivimite vormid. Foto: Ants Liigus

Pärnu uue kunsti muuseumis avatud näitusega “Teerada kivis” tähistab kunstnik Uno Roosvalt oma 70. sünnipäeva ja üle 40 aasta kestnud kunstnikuteed.

Juubelinäitusele on välja pandud maalid ja joonistused eluteelt: joonistused pärinevad Roosvalti viimase kolme aasta loomingust, maalid hõlmavad valikut pikemast perioodist.

Kiviteemaline pildivalik on Roosvalti sõnutsi taotluslik. “Kuna mul oli Tallinnas samal ajal üleval kaks näitust: maalid ja joonistused, kandus sama teema Pärnussegi. Lisasin osa töid,” rääkis ta.

Autor on seekord valinud tööde ühisnimetajaks kivid, sest on kiviseid maastikke joonistanud-maalinud pea kõik oma loomeaastad. Kas kunstnikku veetleb eriti kivi tugevus ja kaljune maastik? “Nii ta on,” vastas Roosvalt. “See sai alguse Saaremaalt ja Muhumaalt. Edasi Soome ja Norra ning lõpuks Island. Leidsin sealt erisuguseid kivimite vorme ning need paelusid mind.”

Roosvalt usub, et kivil on hing. “Kui maastikul on mitut värvi kivid koos, on see juba dialoog hingede vahel,” leidis ta.

Maastikud on kujutatud õli- ja akrüülvärvide ja pastellpliiatsiga. “Pastellpliiats istub mulle eriti hästi: see on natuke pehmem kui harilik värvipliiats,” lausus Roosvalt.

Maalikunstnik rääkis, et on külastanud välisriike lühikestel turismiekskursioonidel, kus pole aega pliiatsiga visandeid teha. Ainestikku tuleb koguda fotoaparaadi abil ja lisades mälusse talletatud muljed, saabki luua isikupäraseid kompositsioone. Näitusel näeb teoseid Norrast, Šotimaalt, Ahvenamaalt ja Eesti rannikult. Eriti mõjusad on Roosvalti impressioonid Islandi liustikelt ja laavaväljadelt.

Kunstnik on oma loometegevuses viljakas, sel suvel lõpetas ta Eesti randade joonituste sarja. “Püüan leida teisigi teemasid, vahelduseks linnateematki. Minu tee kulgeb praegu siiski vanadel rööbastel,” lõpetas ta jutu.

Peale Roosvalti tööde on uue kunsti muuseumis üleval Peeter Lauritsa fotonäitus “Mattise martüürium” ja Pärnu kunstikooli õpilaste sügisnäitus “Värvi! Valgust! Varju!”.

Nii “Teerada kivis” kui “Mattise martüürium” on avatud 14. oktoobrini. “Värvi! Valgust! Varju!” saab vaadata 30. septembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles