Hädalised vajavad võlanõustaja tuge

Krista Nõmm
, AS Pindi Kinnisvara Lääne regiooni juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krista Nõmm.
Krista Nõmm. Foto: PP

Tarbimis- ja eluasemelaenude tõttu tekkinud maksevõimetus on paljudele isikutele edasiste probleemide põhjus, mitte ekslikult arvatud tagajärg. Varast ilma jäämine, selle müügist laenude (tihti vaid osaline) tagastamine on aastakümneid oma eluga hakkama saanud inimestele tugev löök allapoole vööd. Tihti algavad just täitev- või pankrotimenetlusest aga uued, vahel suuremadki probleemid.

Psüühiline ebastabiilsus, suhete halvenemine kodus ja tööl, alkoholism on reaalsus, millega majandussurutis on raskustesse sattunud pered üle ujutanud. Paraku ei ole nendel inimestel kuskilt abi saada, sest kvalifitseeritud võlanõustajad on siiski üksnes kommertspankades, mis eelkõige töötavad oma huvides.

Ainus tasakaalustav jõud on praegu – nii uskumatuna kui see kõlab – kinnisvaramaakler, kes võlgnikuga on kõige tihedamas kontaktis ja seeläbi jõudumööda proovib inimesi abistada muudes esilekerkivates küsimustes.

Maakler, olles kvalifitseeritud turuspetsialist ja müügimees, ei suuda siiski kanda kõiki rolle, mida hädalise abistamine nõuaks.

Näen lahendusena, et kohalik omavalitsus võtaks inimeste abistamisel senisest suurema rolli. Sotsiaalosakondades on palju häid ja hoolivaid inimesi, paraku on nad kõik tööga selgelt üle koormatud. Parim lahendus oleks luua eraldi ametikoht. Kas või poole kohaga võlanõustaja annaks kümnetele peredele lootust, et keegi aitab neid probleemide sasipuntrast valutumalt välja.

Teenus peaks olema kindlasti tasuta, kui inimesel on vastavas omavalitsuses sissekirjutus. Kui hädaline tuleb mujalt omavalitsusüksusest, maksaks teenusele suunanud omavalitsus hinnakirja alusel.

Kinnisvarabüroo esindajana oleksin valmis igati selliste nõustajatega koostööd tegema, et tagada optimaalseim lahendus. Sama on kinnitanud kolleegid ülejäänud büroodest.

Loomulikult tuleb kunagi võetud võlad tasuda, selleks ongi vahel äärmuslik võimalus isiku vara realiseerida, kuid just edasise suhtes oleks võlanõustaja roll hindamatu. Maakler, olles tihti võlglasega müügiprotsessi käigus kuude kaupa aktiivselt suhelnud, saaks omakorda võlanõustajale taustainfoga abiks olla, tehes abivajaja ja nõustajaga tihedat koostööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles