Juhtkiri: Raamatud südalinnas

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Täna avab Pärnus Port Artur 2 kaubamajas uksed kesklinna suurim, et mitte öelda ainuke korraliku valikuga raamatukauplus Rahva Raamat, mis täidab vahepealse tühiku südalinnas, kuid samal ajal kuulutab üsna tumedat tulevikku Pärnu Keskusele.

Kui Apollo otsustas Pärnu südalinnas raamatupoed kas likvideerida või R-kioskiks muuta, jäi tänapäevase raamatupoena, mille juurde käib nii kohviku- kui lastenurgake, siia alles vaid Rahva Raamat Pärnu Keskuses. Kahjuks pole see maja aga oodatud moel elama hakanud. Suve hakul teatas Rahva Raamat, et jätab Pärnu Keskuse maha ja kolib üle – linnavalitsuse hämmastava passiivsuse tõttu ikka veel nimeta – platsi konkureerivasse Port Arturisse samasse paika, kus enne oli suur Apollo.

Kui nüüd vaadata Pärnu raamatuärile tervikuna, siis paistab, et see on viimaks paika loksunud. Südalinnas asub üks ja Papiniidus teine suur ja asjalik raamatupood, millest nii kurb kui see ka pole, tänapäeval piisab, sest raamatumüük pole just suur sissetulekuallikas. Mitte et raamatud odavad oleksid, aga turg on väga väike.

Linn on nüüd Rahva Raamatu ja Apollo vahel justkui ära jagatud ja ega sellest midagi halba ole ning kui mõlemad praegusel tasemel jätkavad, ei maksa kurta. Mai kandi raamatusõpradele on kenasti kodu lähedal Kaubamajaka Apollo ja ülejäänud pärnakaile Port Arturi Rahva Raamat. Loomulikult saab raamatuid osta internetistki, olgu tegu siis paberile trükitud või e-raamatutega.

Sageli tuleb jutuks noorte pea olematu lugemus ja kasinad teadmised ilukirjandusest, eriti just nüüdisaegsest eesti kirjandusest, mida õpetajadki tutvustama ei kipu, kuigi noori inimesi kõnetavaid korralikke teoseid ilmub maakeeles küll ja veel.

Aitamaks natukenegi kaasa lugemisharjumuse tekkele, sobivadki korralikud raamatupoed. Ainuüksi seepärast teeb uue Rahva Raamatu avamine kesklinnas suurt heameelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles