Rattaretkest võib kasvada välja kolmiküritus

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eeloleval pühapäeval Pärnu kesklinna silla juurest startiv Pärnumaa neljas rattaretk võib peagi olla osaks kolmiküritusest, kuhu kuuluvad veel Reiu suusaretk ja seni veel sündimata jooks-matk.

Retk sõidetakse 10 ja 27 kilomeetri distantsidel. Lühem sõit toimub peamiselt Vana-Pärnu tänavatel, pikem ka Audru valla teedel, mõlemad lõpevad Pärnu külje all Nurme teel. Samas on ka mitme vanuseklassi lastesõidud.

Paremusjärjestust ei fikseerita, rinnanumbreid ei ole, aga registreerida ja osalusmaksu maksta ikkagi tuleks, sest see annab helkurvesti, supitalongi, õiguse osaleda jalgratta ja muude auhindade loosimisel, kuulata kontserti, saada rattaabi ja muud. Nagu viimasel ajal kenaks tavaks, on ka seekord väljas südametelk.

Rattaretk kui ühisüritus, kus aega ei mõõdeta, oli toona maavanema toolil istunud Toomas Kivimägi idee, meenutab neljandat sügist retke korraldav Pärnumaa spordiliidu tegevjuht Kaiu Kustasson.

“Järgmise aasta spordikalendrit koostades mõtleme tõsiselt sellele, et panna rattaretk ühte süsteemi juba kolmandat talve tuleva Reiu suusaretkega ja leida juurde veel jooks või matk,” rääkis Kustasson. “Esialgu arvestaks osavõttu ja paneks loosirattad pöörlema, edaspidi ehk lisaks võistlusmomendi ja arvestaks ka tulemusi.”

Areng võib kulgeda aga selleski suunas, et seni Audru suunas vuranud rattaretk tulevikus muu sihi võtab.

“Miks mitte teha kõigepealt tiir Raeküla metsas ja suunduda siis metsaradu pidi Uulu poole,” arvas Kustasson. “Seni oleme Audru poole läinud põhjusel, et seal on hea suur finišiplats.”

Kaks esimest aastat oli rattaretkel osalemine tasuta, mullu enam mitte ja tänavu maksab täiskasvanuile eelregistreerimine neli, retke päeval stardis kaheksa eurot.

“Riigi toetus niisugustele ettevõtmistele on vähenenud, ometi tahame rahvale võimalikult paljut pakkuda, ja eelarve tuleb paratamatult kopsakas,” põhjendas Kustasson. “Varasemate retkedega võrreldes on meil eelreklaam suurem, liiga lühikeseks hinnatud lühem ots pikendatud kümnele kilomeetrile.”

Palju oleneb rattaretke õnnestumisel ilmast, mille taevataat pühapäevaks annab, aga näiteks mullu oli väga kena sügisilm ja tavaliselt on osalejaid olnud ilmale vaatamata üle 400.

“Eks eesotsas lähe ikka kemplemiseks, noortel ju adrenaliin keeb,” meenutas Kaiu Kustasson eelmisi retki, mida mõni ikkagi võidusõiduna võttis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles