Keskraamatukogu jätkab filmiõhtutega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Äärelinn” räägib Soome gangsterite võimuvõitlusest.
“Äärelinn” räägib Soome gangsterite võimuvõitlusest. Foto: Internet

Tuleval kolmapäeval linastub Pärnu keskraamatukogu suures saalis Soome režissööri Aleksi Mäkelä film “Äärelinn” (“Rööperi”).

Mäkelä senimaani värskeim linatöö “Äärelinn” tutvustab elu Helsingi äärelinnas Punavuoris, rahvakeeli Rööperis, mis minevikus oli tuntud kui kriminaalse elemendi liivakast ja kuritegevuse tuiksoon. See oli paik, millest iga mõistlik inimene hoidis heaga kaugemale.

Filmi keskmes on rühmitused, kes linnaosas ülemvõimu haarata soovisid. Heal juhul lõppesid konfliktid maksahoobiga, halvemal juhul vinnastati relvad. See oli aeg, kui laevad olid puust ja mehed rauast.

Filmi stsenaariumi alus on Harri Nykäneni ja Tom Sjöbergi raamat, mis põhineb inimeste mälestustel ja Rööperi linnajaos reaalselt juhtunud sündmustel. Sealjuures on Tom Sjöberg ise Rööperi kasvandik ja kunagine Soome allilma legend. Rööperi viimaste aastakümnete areng on aga üsna üllatuslik: kriminaalsest töölislinnakust on saanud moekas elukeskkond.

Filmis portreteeritud rusikakangelastest mafioososid mängivad valdavalt tuntud Soome näitlejad, kellega Mäkela on varemgi koostööd teinud. Läbi käiakse kõik kuritegeliku eluga hästi seonduvad teemad: raske lapsepõlv, hariduse puudumine, lõhkikistud perekond, vangla, narkootikumid, pornograafia. Aga selles filmis on ka väga palju helget. Näiteks kogu heliriba väärib kiitust, samuti suurepärane operaatoritöö ja rolli sisse elanud näitlejate esitus.

Tegelikult jätab linateos tervikuna helge tunde, kuivõrd valminud on väga tõetruu ja hästi jutustatud lugu. Seda filmi võib liialdamata pidada Soome “Ristiisaks”.

Aleksi Mäkelä (1969) on edukaim soome noore põlvkonna filmirežissöör. “Kaabakate” (1999) publikumenu pani aluse Soome kino noorendamisele, tema filmid “Vinged vennad” (2003) ja “Matti” (2006) kogusid kodumaal üle miljoni vaataja ja mõlemat näidati Eesti kinodeski.

Sõltumata žanrist, on Mäkelä tööde ühisjooneks mehe vaatenurk ja action. “Äärelinn“on tema üheksas täispikk film. Selle toob vaatajani Pärnu keskraamatukogu koostöös Soome suursaatkonnaga.

Film on soome keeles ingliskeelsete subtiitritega. Sissepääs on prii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles