RLV Massive, “Teine vool”

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

RLV Massive on kirjelduse kohaselt Rakveres ja Lääne-Virumaal tegutsevate hiphopitegelaste lõtv kooslus. “Teine vool” on kaanepildi järgi enam kui 15 tõsise mehe ja ühe koera kogumikplaat või almanahh, millel Virumaa parimad räpipojad oma riimiseadmis- ja maailmakirjeldamisoskust presenteerivad.

Nimi viitab teisele voolamisele või voolusele, esimene samalaadne ühistöö ilmus 2007. aastal pealkirja “Mõistatuslikud tegelased” all. Esindatud on Stupid F & Hash, Grässhopas (Maxtract & Judabels), J. R. Rhymes, Vorr Poksjorr, Hull Verner, Móre ja teised sellised enam või vähem Rakvere kandile iseloomulikud nimed.

Kogumik on üldjoontes niisama tüütu nagu kõik sellised väljaanded. Taustadega on tublisti tööd tehtud ja enamiku lugude avainstrumentaalosa kõlab kenasti, kuni teksti retsiteerima hakatakse. Taustade ja produktsiooni taga on keegi kodanik Hash, kes masinaid tunneb ja evib piisavalt head kõrva, kätt ja kogemust. Instrumentaalsed skit’id Leinerilt (“Little Treats”), Rassakalt (“Sveta tissid”) ja Melkkerilt (“Heinzharald”) on samuti päris kenad kõrvale kuulata oma veidi üle minuti pikkuse mänguaja jooksul.

Kogu ülejäänud riimimine on nagu ikka eesti hiphopi põhivooluses. Rütm on üsna üks, sõnad kas triviaalsed või poisikeselikud, kuid mitte tõsiseltvõetavad, rämedapoolsed, sest ikka on tore avalikult mõne obstsöönsusega esineda.

Aga head ja orgaanilist rütmietlemist kuuleb plaadil siiski ja see kõlab vene keeles. Nagu ma aru saan, vastutab venekeelse teksti ja selle esitamise eest keegi J. R. Rhymes ja vana teeb seda ikka hästi, isegi eesti keeles kerge aktsendiga.

Venekeelsed read palas “Sõnaturg” on väga uhked ja kui eesti poiste ropendamine kõlab koolipoisiliku kenitlemisena, siis samas laadis venekeelne tekst juba tõsise mehejutuna. Kakskeelsed “Sõnaturg” ja “Sila Massiva” on kindlasti väärt lood sellel kettal muu monotoonsuse kõrval. See on üks õige lõimumine, mitte mingi riigi tasemel “pokasuhha”.

Muust kraamist jäi kõrva “Tööta 2” Stupid Fi , Móre’i ja Maxtracti esituses. Retsitatiivses osas kohtas harvanähtavat ilmekust monotoonse andmise vahele ning Mikronite hittloo “Üks ilmelik masin” sämplimine oli samuti tore.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles