Sügisest saab taotleda toetust üleujutusriskide maandamiseks

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taotlusvooruga soovitakse ära hoida või vähendada üleujutusega seotud kahjulikke tagajärgi inimese tervisele, keskkonnale, kultuuriväärtustele ja majandustegevusele. Fotol Pärnu kesklinn.
Taotlusvooruga soovitakse ära hoida või vähendada üleujutusega seotud kahjulikke tagajärgi inimese tervisele, keskkonnale, kultuuriväärtustele ja majandustegevusele. Fotol Pärnu kesklinn. Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) avab taotlusvooru omavalitsuste projektidele, mis aitavad maandada üleujutusohu riske.

„Taotlusvooruga soovime ära hoida või vähendada üleujutusega seotud kahjulikke tagajärgi inimese tervisele, keskkonnale, kultuuriväärtustele ja majandustegevusele,“ selgitab KIKi toetuste üksuse juht Koit Kaskel. „Üleujutused on paratamatud, kuid selle taotlusvooruga saame nende mõjusid leevendada.“

Taotlusvoorust toetatakse uurimuslikke ja muid ettevalmistavaid tegevusi, mis vajalikud üleujutuse põhjuse väljaselgitamiseks või sobiva tehnilise lahenduse leidmiseks. Samuti jagatakse toetust eelprojekti koostamiseks ja ehituslikuks projekteerimiseks. Täpsemalt leiab infot KIKi kodulehelt. 2019. aastal avanevast taotlusvoorust saab toetust küsida ehitustegevusekski. 

Taotlusvoorust toetatakse tegevusi üleujutusega seotud riskipiirkondades, mis on avalikustatud kehtivas veemajandus- ja maandamiskavas, väljapoole üleujutusega seotud riskipiirkondi jäävatel aladel, millel tehtavad tegevused vähendavad üleujutusohuga seotud riske riskipiirkondades ning aladel, millel on uuringuga tuvastatud oluline üleujutusega seotud risk.

Taotleda saavad kohaliku omavalitsuse üksused või kohaliku omavalitsuse üksuste liidud. Toetuse maksimaalne summa ühe taotluse kohta on 100 000 eurot ilma käibemaksuta. Toetuse maksimaalne osakaal on 70 protsenti projekti abikõlblikest kuludest ja toetuse saaja omafinantseering peab katma vähemalt 30 protsenti projekti abikõlblikest kuludest. Projektide kestus on kuni 18 kuud.  

Toetust antakse perioodi 2013–2020 kasvuhoonegaaside lubatud heitkoguse ühikutega kauplemisel saadava tulu riigi eelarvestrateegias määratud meetmest „Üleujutusohu riskide maandamine”, mille töötas välja keskkonnaministeerium.

Taotluste vastuvõtt algab selle aasta 3. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles