Võidula mõis hoiab ennast külastusmänguga kaardil

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidula mõis.
Võidula mõis. Foto: Gertrud Alatare

Võidula mõis ehk Karolinenhof osaleb meie maakonnast ainsana unustatud mõisate külastusmängus, mis on laienud Balti riikidesse ja pühendatud Eesti, Läti ja Leedu Vabariigi 100 aasta juubelile ja Euroopa kultuuripärandi aastale.

Kunagise klaasivabriku omaniku Grauberi perele ehitati Võidulasse puithäärber 1872. aastal, nüüd tegutsevad kahekorruselises hoones rahvamaja ja raamatukogu ning asuvad külaseltsi koosolemise ruumid. Hiljuti tähistas külaselts klaasitootmise alguse 190. aastapäeva, kuulati ülevaadet vabrikuasula kujunemisest ja vaadati kohaliku näitetrupi esituses tähtsündmusele pühendatud etendust klaasist.

Võidula mõisa perenaine Lea Toom ütles, et külastusmängust võetakse osa 2008. aastast, vahepeal pidas meeskond aasta pausi, külastas teisi ja otsustas jätkata, et hoida ainulaadne mõis Eesti kaardil.

Mõisa külastajatele mängib Toom giidituuri eel torupilli, häärberis saab tutvuda Maarjakase keraamikaga ning Aita tikkimistoaga ja maitsta värskete vaarikate või mustsõstardega kaunistatud mõisakooki.

Eestist osaleb juulis ja augustis kahel päeval toimuvas külastusmängus 55 mõisat, Lätis 45 ja Leedus 31 mõisat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles