On-line intervjuu: küsimustele vastas Jõuluvana

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvana.
Jõuluvana. Foto: Andres Adamson

Intervjuu on läbi!

Vastu tulles Pärnu Postimehe tuhandete lugejate palvele, soostus Jõuluvana oma tihedas ajagraafikus leidma aega, et vastata nii suurte kui väikeste lugejate küsimustele.

Kust Te kinkide jaoks raha saate? Kas nende pealt on maksud makstud? Kui suured on Teie aastased sissetulekud-väljaminekud?

Kingid valmistame koos päkapikkudega ise ja toormaterjali hangime võluväel, mis tähendab, et raha meil ei kulu üldse ja kui raha ei kulu, pole ka otseseid makse. Siiski saadame natuke võluväge maailma, jõuluvalgus, virmalised, need ongi nagu meie maksud.

Sissetulekud on meil suured. Laste ja täiskasvanute rõõm ja nende usk minu olemasolusse. Väljaminekud on meil ka suured – väljume ju kodust väga sagedasti, et kontrollida, kes on hea ja kes halb. Jõuluööl oleme samuti päris pikalt väljas.

Kuidas on päkapikud tasustatud? Kui mõni päkapikk otsustab tööst loobuda, siis kas see on võimalik või on tegemist nagu maffiaga, kust keegi elusalt ei lahku?

Päkapikke tasustatakse vastavalt seaduses ettenähtud korrale – piparkooke ja kakaod niipalju kui kulub pluss priid riided ja habemehooldus.

Päkapikud armastavad oma tööd ja lahkuvad harva. Kui aga lahkuvad, toimub see sõbralikult ning omal moel jätkavad nad meie egiidi “Armastus! Lahkus! Mänguasjad!” töötamist muulgi töökohal.

Ametist lahkunud päkapikud püüavad aga oma välimust tundmatuseni muuta, et keegi aru ei saaks, et nad enne päkapikud olid. Mina muidugi tean, kes neist enne Põhjanabal töötasid. Täpsemalt ma kahjuks rääkida ei saa, kuid saladuskatte all võin öelda, et Eesti eelmisele õiguskantslerile Allar Jõksile meeldib siiani väga kakaod juua ja piparkooke süüa. Edasi mõelge juba ise.

Kuidas on jõuluvanal intiimeluga? Vanasti Näärivanal oli Sneguurotška, aga kas Teil ei olegi elukaaslast? Ja kui on, siis kas kingituuri ajal on ta üksi kodus ja koob sokke? Kas Teil lapsi kah on? Või päkapikud ongi Teie lapsed?


Meil on prouaga, kes tõesti kandis kunagi Sneguurotška nime, neli toredat last. Nad on alles liiga noored, vanim on 3865ja noorim 987 aastane, et neid avalikkuse ette tuua. Las sirguvad veel, va marakratid.

Proua Jõuluvana on tõesti kärme kuduja, tema tehtud sokid on kõige soojemad maailmas. Jõuluöö on tänu maagiale meie jaoks nii pikk, et mina jõuan pärast kinkide viimist veel prouaga telekat vaadata ja natikene kudrutadagi.

Miks Jõuluvanad oma konverentsi enam Pärnus ei pea?


See oli kahju jah, et jõuluvanad tänavu siin kokku ei saanud. Kahjuks mängis vembu rahvusvaheline uudistekanal BBC, mis teatas, et Pärnu on üks pommiauk. Jõuluvanad mõtlesid, et mis me seal augus ikka kükitame, lähme parem Kuressaarde. Pärast muidugi selgus, et jutt ei käinud üldse Pärnust. Nüüd kui ma üheks päevaks siia linna põikasin jõulueelsel ajal, avastasin siin rõõmuga, et elu keeb ja suisa mu vanad Hiina sõbrad – valguskarud on platsis. Kohe suur rõõm oli nendega juttu puhuda.

Kas Jõuluvana on sinu nimi või ametinimi? Kust selline nimi tuli? Kui vana on Jõuluvana?

Jõuluvana on minu nimi, olemus ja amet. Nime panid mulle mu ema ja isa. Vanust on mul aga musttuhat aastat.

Mina tahan ka jõuluvanaks saada. Kuidas Jõuluvanaks saamine käib? Kas Jõuluvanasid on ainult üks (kogu aeg igavesti sama isik)? Kas Jõuluvana peab olema meessoost?

Päris Jõuluvana on üks, aga tal on palju abilisi, niiöelda mantlikandjaid, kes kannavad tema sõnumit üle maa. Jõuluvana on meessoost sellepärast, et mina olen mees ja ma ei plaani lähiajal seda muutma hakata.

Kas jõuluvana võib olla homo? Kas homost jõuluvanal on samasugune õigus last põlve peale võtta, tema pead silitada ja vitsakesega ähvardada?

Heal lapsel silitab Jõuluvana ikka pead, pahale annab aga vitsa. Nii on see alati olnud ja nii see ka jääb. Jõuluvana pole päris inimene, seega ka mitte päris homo, mida see ju tähendab. Kui inimene on ladina keeli homo, siis Jõuluvana on ladina keeli ikka Jõuluvana.

Jõulumees, kui tuled, võta ikka lumi ka kaasa, ei kannata musta detsembrit!

Luban Ilmataadile selles osas märkuse teha. Muidu tore miis, aga kipub unustama.

Kuidas võitlete jõulustressiga? Kas majanduslangus on ka jõuluvanasid morjendanud?

Jõulustressi on välja mõelnud kavalad psühholoogid. Päriselt seda olemas ei ole, aga valitsus nagu ikka salgab juhtunud. Ai, vennikesed, nemad saavad küll vitsa.
Ainuke langus, mis Jõuluvana morjendab, on langus mäest alla. Sõidad ikka saaniga, põtrade kabjad löövad valget lund näkku. Mõnus.

Tere jõuluvana, te võiksite see aasta ka mind külastada. Kas oleks võimalik, mul pole umbes kaheksa aastat jõuluvana käinud? Oleks tore, too, mis tahad aga tule ikkagi!

Aga kas sa hea laps oled olnud? Kui oled, ikka astun läbi, kui aga pole, ei sa siis mind näha saa.

Ja mida arvate soomlaste versioonist, kuidas jõuluvanad tekivad? Vastab see tõele?

Aitäh toredate filmide eest, täitsa toredad olid. Tõde on vaataja silmades ja eriti käib see soomlaste kohta. Soomlaste fantaasia on piiritu, meenutagem või muumitrolle ja härra Huud. Oh, nad on nii nunnud, et kui nemad midagi teevad, siis see mulle nii väga ka meeldib. Tõde polegi sel puhul eriti oluline.

Kuidas Jõuluvanaks saamine käib?

Jõuluvanaks sünnitakse. Ise ei pruugi sellest kohe arugi saada, aga ühel jõuluõhtul vaatad, et kõht on kenake ees, habe kaunilt valge ja punane värv nii ligitõmbav. Nii oledki Jõuluvana.

Kallis Jõuluvana, kas sa ei saaks Viisitamme Pärnust minema saata?

Kuhu tal nüüd vastu talve ikka minna. Väljas ju külm, tuul puhub, noor mees saab veel külmetuse. Olgem ikka mõistvad.

Palun koristage meie linnast kloun alias Mart Viisitamm, kodanikunimega Markko Laidinen! Meie pole teda linnapeaks valinud.

Meil Põhjanabal ei saaks demokraatiaga küll midagi tehtud. Ise olen selline hella südamega diktaator, nii ei tea ma valimistest suurt midagi. Mis aga kloune puudutab, siis need on ju igavesti vahvad sellid. Olen ise tsirkuses käinud ja klounid on alati vahvalt esinenud. Kadunud Juri Nikulinit ehk teate, tema oli kloun suure K'ga. Võib olla pole Mart veel palju harjutanud, aga küll ta jõuab.

Mis raamatut viimati lugesite ja mis filmi viimati vaatasite?


Viimati lugesin kõigi elavate inimeste elulugusid, see käib töö juurde. Kinos käisin vaatamas “Detsembrikuumust”. Arvasin, et see on tore ja südamlik jõulufilm, aga kaugel sellest, ainult üks piu ja pau ja poliitika.

Kallis jõuluvana. Mida kuradit sa passid siin? Mine tagasi oma koju.


Ma ühel päeval paariks tunniks läbi hüppasin, õhtul sõidan koju tagasi.

Kas Te armastate väikeseid lapsi?

Armastan väikseid lapsi ja suuri lapsi, armastan kõiki inimesi, sest ma usun, et kõik inimesed on head.

Kallis taat! Kas jõuluvanaametit saab kuskil õppida? Kas Sinul on kõrgharidus?

Osalt vist vastasin üleval pool juba ära. Mul on doktorikraad psühholoogias ja kõigis maailma keeltes.

Kas jõuluvanal on ka teisik, et kui Sa haigeks jääd, näiteks kõhuvalusse, sest sööd nii palju küpsist, keegi Sind ka asendab?

Küpsistega püüan piiri pidada ja mett söön ka tihti, sest see annab rammu. Polegi tuhandete aastate jooksul ma veel haigeks jäänud, aga igaks juhuks on mul asendaja olemas. Ja see oled Sina!

Mida Sa siis teed, kui päriselt enam ei jõua?

Jõuan ikka.

Mis on Sinu soolane lemmiksöök?

Mulgi kapsad.

Kas usud jumalasse?

Mina usun temasse ja tema usub minusse.

Kas Sulle meeldib ka suvi?

Mulle väga meeldib suvi. Kõige naljakam on see, kui jääkarudega suvitama sõidame. Oh, kui te näeksite, kuidas nad oma valged kasukad lahti nööbivad ja suspede väel päikese käes ringi trallivad. Meil on oma salasaar lõunameres, seal käimegi vahel päevitamas ja sulistamas.

Kallis Jõuluvana! Kui laps on teinud ühe aasta jooksul sama palju heategusid kui pahandusi, siis kumba nimekirja ta läheb, kas heade laste või halbade?

Laps on ikka laps ja rohkem, kui täpne number, loeb see, mis on tema südames. Kui süda on puhas, kaotab mõnigi pahategu ja vemp oma tähtsuse.

Kallis jõuluvana, too kotiga linnavalitsusele veidi rohkem mõistust ja Viisitamm vii minema. Pane politsei usinasti tööle, et Pärnu poleks enam peksupealinn ja kojamehed vitsuta läbi, et linn puhas oleks. Headele lastele tee pai ja soovita ikka koolis käia.

Teen, mis suudan, aga Viisitamme, keda siin mulle juba paar korda kaasaviimiseks pakuti, ma küll ei võta. Mis mina temaga tegema hakkan? Päkapikuks on ta liiga noor ja põhjapõdraks liiga ebasportlik. Jõuluajal teen ikka mina kinke ja häid kinke, mulle pole vaja neid teha.

Mis puudutab politseid ja kojamehi, siis on teade vastu võetud ja oodaku nad ainult!

Head lapsed saavad ikka hästi pika pai, kuid need, kes koolis ei käi, saavad vitsa, vaat nii!

Kallis vanake, kas vangidel on jälle ilusamad jõulud kui paljudel lastel?

Kinnimajas pole kunagi nii ilus kui vabaduses.

Tee ilus kingitus ja vii Keskerakond koos jüngritega Eestimaa pinnalt minema, sa ju suudad seda?

Ma võin ju seda suuta, kuid on üks reegel – kes valimas pole käinud, see võimu ärgu kritiseerigu. Mina ei saa valimas käia, sest pole otseselt ühegi riigi kodanik. Nii, et see jääb küll teie endi teha, keda valida end valitsema ja keda mitte. Soovin tulevaks aastaks kõigile pikka mälu, otsusekindlust ja tahet ikka valima minna.

Tere kallis Jöuluvana. Mina sooviksin teada kuidas päkapikud valivad kelle sussi sisse panna kommi ja kellele mitte? Ja kuidas valib Jõuluvana lapsi, kelle juurde läheb ja kelle juurde mitte? Ja kuigi lapsed on ühtmoodi head siis kas tõesti tehakse ikkagi lastel vahet? Kui nii siis miks? Ja kas on lapsed selles süüdi, et on majanduslangus ja vanemad on töötud? Ja tänu sellele ei saagi paljud lapsed ei kingitusi ega jõuluroogi. Ja kas siis tõesti ei väärigi kõik lapsed ükskord aastas üht imelist jõuluõhtut?
Ja kas see aasta ei vöiks hoopis teha nii, et kõik lapsed saaksid 500 krooni pensionäride asemel? Ma arvan, et pensionärid, kellel on ju igakuine sissetulek, loovutaksid heameelega selle ühekordse toetuse lastele. Sest me teame ju, et iga päev jääb lapsevanemaid töötuks. Ja mitte nende enda süül. Kas Sa siis saaksid, kallis Jõuluvana, tuua selle kauni sära kõigi laste silmadesse? Ja saaksid teha nii, et kõik lapsed on võrdsed ja saavad sel imelisel jõuluõhtul kingitusi? Äkki Sa suudad ka imesid korda saata? Kauneid jõule ja lootust sel imede ööl.


Oh, kullake, siin on nüüd küsimusi palju ja need on need kõige keerulisemad ja need kõige tähtsamad.

Pean alustama sellest, et kuigi Jõuluvana on võimas, pole ta kõikvõimas. Väga palju on inimeste endi kätes. Jõuluvana ei saa teha poliitikat, hoida ära halbade otsuste tegemist, suunata ükskõik keda õigele teele, kustutada kõiki maailma hädasid, kuigi tal neid nähes endalgi süda verd tilgub.

Kallid inimesed, te olete loonud omaenda maailma, aga mina elan selle pisikesel äärel, imede serval, silmanurgas, naerulohus ja igas valges lumehelbes. Sellele, kes nõuab kõike, on seda vähe, kuid sellele, kes lepib vähesega, on see terve universum ja enamgi veel.

Ma olen hea, ma ei häbene seda olla ja seda tunnistada. Kui sageli teie, kallikesed, sedasama teete? Millisel õhtul enne magama minemist vaatate endasse ja ütlete: “Ma olin täna hea ja ma olen homme hea. Ma olen muutnud maailma veidikenegi paremaks paigaks ja teinud pisikese ime”? Mitmel hommikul mõtlete te eelkõige teistele ja siis alles endale? Kindlasti paljudki seda teevad, kuid sama paljud või enamgi ei tee seda mitte.

Kui väga ma ka tahaks maailma ükskord ja lõplikult paremaks muuta, ei suuda ma seda. Ma saan vaid jagada headuse ja lootuse kübekesi. Maailm on ebaõiglane, on seda kogu aeg olnud, ja selles ei saagi justkui kedagi süüdistada. Ma loodan siiski, et elu läheb lõpuks paremaks, kui uskuda endasse ja uskuda oma lähedastesse.

Ma loodan sellesse kõigesse siiralt ja osalt suisa enesekeskselt, sest kui mu kott on jõuluööl tühi, on see kõige raskem koorem kanda.

Vana, mis Sa Mart Viisitammele kingiks viid? Ja kas ta tavaliselt loeb luuletust või laulab/tantsib?

Mis ma Mart Viisitammele kingiks viin, on ametisaladus. Nii palju võin aga öelda, et noormees on andekas ning üllatab mind igal aastal mõne toreda etteastega. On olnud tantsu, laulu, luuletusi, ikebanasid, põnevaid sööke, sisukaid kõnesid ja palju palju muud huvitavat.

Kas vastab tõele, et üks sinu põtradest on haigeks jäänud ja millega teda ravitakse? Kuulsin ka seda, et päkapikk oli jommis peaga vahele jäänud. Kas vastab tõele või on see meedia mull?

Üks põder oli jah natuke põdur, aga suure hoole ja armastusega ravisime ta terveks. Tegime talle põdrasambla teed ning kutsusime tuntud dirigendi Mati Põdra oma orkestriga talle esinema. Nigu nõiaväel oli loom järgmiseks hommikuks jalul ning väge täis.

Päkapikud on meil karsklased, nii et jommis peaga ei jäänud keegi vahele. Kuigi tegu on meediamulliga, peitub selles siiski kübeke tõde. Nimelt jäi üks päkapikk mul kahe silma vahele, kui hakkasin jõuluülesandeid jagama. See viga sai siiski korda, sest päkapikk tööd ei karda ning tuli ise töökäsku küsima.

Aitäh Pärnu Postimehe poolt, et leidsite aega küsimustele vastata!

Aitäh kõigile, kes leidsid mahti küsimusi esitada! Kaunist jõuluaega ja kohtumiseni!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles