IN Graafika festival avab teatrigaleriis näituse

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IN Graafikale tulev Anonymous Boh avab Tartu kunstimajas näitust.
IN Graafikale tulev Anonymous Boh avab Tartu kunstimajas näitust. Foto: Andres Ehrenpreis

Pühapäeval kell 17 avatakse Pärnu Endla teatrigaleriis IN Graafika festivali raames Anonymous Bohi ja Toomas Kuusingu, Pinkseldaja Ärra ja Taje Trossi alias Devil Girli näitus “Heavens Underground”.

​IN Graafikal osalevad seekord Anonymous Boh (Al Paldrok) ja Devil Girl, kes tegutsevad aastaid raamidest väljas, kus kunstiobjekt on lakanud olemast füüsiline teos. Performance-grupi Non Grata kureerimine tähendab omamoodi koolkonna loomist. Sadades linnades tehtud performance’id, kunstituurid Euroopas, Aasias ja Ameerikas on teinud alternatiivimainega nongratakatest sõltumatu loomekollektiivi, kes mujal on tuntumad kui Eestis.

Kuusingu õpingute rajale jäävad nii Academia Non Grata, Eesti kunstiakadeemia Pärnu kolledž Academia Grata kui Eesti kunstiakadeemia. Maali ja graafika kõrval on tema loomingus olulisel kohal tegevuskunstki. Põhiliselt ammutab Kuusing inspiratsiooni inimestest, luues seeläbi (sür)realistlikke ja mütoloogilise sisu ning väljanägemisega situatsioonilisi pilte.

"Liha söömine on mõrv"
"Liha söömine on mõrv" Foto: Toomas Kuusing

Autori käsitletud teemad on siirad ja lihtsad, jäädvustades ühtmoodi nii justkui teolt tabatuna mõjuvaid ärihaisid ja poliitikuid kui ka allpool vaesuspiiri elavaid kodutuid. Kunstnik ei jäta puudutamata ennast, naabreid, tuttavaid, inimesi tänavalt.

​IN Graafika on 1998. aastast toimuv iga-aastane näitus-festival, mille näitused on esindatud kõikidel Pärnu näitusepindadel: linnagalerii, kunstnike maja, Port Artur, Pärnu Keskus, Pärnu muuseum, Endla teater, keskraamatukogu, Pärnu kolledž ja linnaruum. Näeb rahvusvaheliselt tuntud kunstnike ja kunstirühmituste uuendusmeelse lähenemisega individuaalseid programme. Näitus jääb avatuks augusti lõpuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles