Õige jõulumeeleolu on veel Pärnusse teel

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peatänav Rüütli: vanik ja plagu, plagu ja vanik …
Peatänav Rüütli: vanik ja plagu, plagu ja vanik … Foto: Ants Liigus

Pärnu linn särab õhtuti tuledes, aga kui pilk korter- või eramajadele heita, tundub, et jõulumeeleolu pole veel käes. Eriti äärelinnas.



Võib-olla seondub tavalisest väiksem sära majandussurutisega? Isiklikult olen kohanud kahesugust suhtumist. Üks: no mis see elekter, tühi, ikka maksab? Teine: meie peres on iga kümme krooni arvel!

Mis Pärnu linna poolt kaunistatavat puudutab, siis esmalt olgu öeldud: ikka kena tunne on küll varahommikul südalinna tulla.



Meele teevad rõõmsaks kaugele paistvad Kesklinna silla punastes tuledes valgustuspostid, millega harmoneerub sillale hästi näha Keskväljaku kuusele pandud punaste tuledega valguskardin. Vee, Pika ja Akadeemia tänava puude tuled tõstavad meeleolu veel. Iga hommik on nagu jõuluhommik, iga õhtu jõuluõhtu.



Valguskarud troonivad üle kõige


Lastepargi valguskarude pere ees seisab uudistajaid ka hommikuti, kõige rohkem siiski õhtuti. Väikelapsed ronivad mõmmidele selga, isad-emad plõksutavad fotoaparaate. Ühel õhtul võis näha daami statiiviga, millele fotoaparaat sätitud.



Palusin arvamuskaaslaseks Pärnu Endla teatri kunstniku-dekoraatori Heli Laulu. “Karud on väga armsad. Niisuguseid loomi ja loomagrupikesi lausa ootaks jõuludeks, neid võiks rohkem linnas helendamas olla,” soovis ta.



Tundub, et Hiinast toodud valguskarude pere sihib tänavugi Pärnu kõige atraktiivsema jõulukaunistuse tiitlit. Muide, möödunud aastal käidi neid kõikjalt Eestist kaemas.



Üksi laste kilked, kui mudilased karude vahel jooksevad, kompenseerivad mõmmide toomisvaeva. Rääkimata pildimälestustest.



“Kui võrrelda möödunud aastaga, on üldpilt tänavu tagasihoidlikum, seda just firmade, era- ja kortermajade poolelt. Ehk hoitakse tõesti kokku, elekter on kallis lõbu,” arutles Laul.



Mis linnakaunistustesse puutub, avaldas kunstnik oma maitsemeele. Tema oleks näiteks Keskväljaku kuusele pannud rohkem suuri tulesid-laternaid. Mida võimsam kuusk, seda efektsemad on suured ehted. Väike tuli kipub kribuks jääma.



Eriti sobiv olnuks kuusel kasutada sama värvi tulesid kui Pika tänava puude otsas, tulemus saanuks ühtne ja stiilne. Üldjoontes kuusk kunstnikule meeldib, eriti selle soe punane valguskardin.



“Jõululikult salapäraselt mõjuvad alati kõik altpoolt või külgedelt suunatud valgused. Miskipärast on neid vähe ja võimalik, et tehnilistel põhjustel,” mainis Laul.



Kunstnikku häirivad Rüütli tänava jõuluvanikute vahel ilutsevad piklikud reklaamplakatid.



“Vanik ja plagu, vanik ja plagu … No mis jõulutunnet sa saad?” imestas Laul. “Mäletan aastaid, kus selline reklaam tuli jõuluks maha võtta.” Valeks kohaks peab ta heade soovide puu asukohta Rüütli platsil, mustlaslikult mõjuv puu võiks olla pisut varjatumas kohas. Naljanumbriks nimetab ta isetegevust Kesklinna silla juures: kuusk on kraana kopa sees ja kõrgele tõstetud.



Teiseks vaatlus- ja vestluskaaslaseks palusin Pärnu linnavalitsuse linnaaedniku ja keskkonnateenistuse juhataja Kristiina Kupperi. Tema on kõige rohkem tulesid vaadelnud, sest linnakaunistused on tema pädevuses.



Vaene aeg paneb nuputama


Firmade, eramute ja kortermajade tagasihoidlikkust silmas pidades palusin neid hinnata ja küsisin: “Kas nende poolt võib sära tänavu vähemaks jäädagi?”



“Miks mitte,” vastas Kupper. “Ka Pärnu linn peab mõtlema, kuidas vähese rahaga kaunis olla. Aga võib-olla pole õige jõulumeeleolu veel tulnud?”



Kupper usub, et linlased alles võtavad hoogu ja igaüks annab parima oma võimalustele vastavalt.



Linnas ringi sõites-vaadates häirivad Kupperit kõige rohkem kirjud vilkuvad tuled. “See on minu arvamus,” kinnitas ta. Samuti pole Kupper valguskaablite fänn. Pealegi olevat need kaablid üsna tihti lohakalt paigaldatud. “Valguskaablid peaksid olema ääretult korrektselt sätitud,” märkis ta.



Üpris vähe võib tänavu täheldada muutusi, võrreldes möödunud aastatega.



Üks harvadest hakkab silma Riia maantee Selveri ees. Möödunud aastal põlesid seal punased ja valged munad, tänavu on puudel valged tuled, mis harmoneeruvad sõidutee valgete linnatuledega.



On kiiduväärt, kui firmad arvestavad valgustoonidega linnapildis.



“Eriti tore on, kui nõu küsitakse. Nii saab linnapildi stiilsema ja ühtsema ning juhtub vähem maitsevääratusi,” märkis linnaaednik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles