Huviringide eest tasumisel arvestage maksusoodustustega

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Sügise algusega saab taas hoo sisse huvialaringide ja trennide tegevus, samuti peavad oma õpingute eest maksma tasulises õppes õppivad tudengid.

Nõuandeid, kuidas hariduskulusid tasudes saaks kõigiti ära kasutada riigi pakutavaid maksesoodustusi, jagab Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juht Piret Suitsu (pildil).

Tuleval aastal esitatavas tuludeklaratsioonis on maksimaalne eri soodustuste alla kuuluv kulu 3196 eurot maksumaksja kohta, kuid mitte üle 50 protsendi maksustamisperioodi tulust.

2013. aastal esitatavas deklaratsioonis on see summa aga üle kolmandiku võrra väiksem ehk 1920 eurot. Muudatus puudutab kulusid, mis tekivad alates 2012. aastast.

Jälgige, kelle kontot kasutate

Hariduskulude tasumisel tuleb jälgida, et õppemaksu tasuks just see pereliige, kes kulud oma maksudeklaratsioonis esitab ja kellel on arvestusalusel perioodil tulumaksuga maksustatud tulu, rõhutas Suitsu.

Eriti oluline on seda silmas pidada kõrghariduse eest tasumisel, kuna õppetasud jäävad vahemikku 1800–4600 eurot aastas, mis peagi moodustab üle poole soodustuse alla kuuluva summast inimese kohta.

“Kui näiteks pereisa deklaratsioonil kajastuvad kodulaenu intressid ja väiksema lapse lasteaia- ja trennitasu, oleks tark tasuda suurema lapse ülikooli eest teise vanema kontolt, et jagada kulud kahe deklaratsiooni vahel,” soovitas Suitsu. “Selline süsteem puudutab perekondi, kus vanemad on vabaabielus või abikaasad ei soovi esitada ühist tuludeklaratsiooni. Abielus inimestel on võimalik kajastada kulud ühisdeklaratsioonis, näidates riigile ühist rahakotti, ja neil on selle võrra vähem muret.”

Tudeng, kellel puudub sissetulek või on see ebapiisav, ei saa ise õppemaksu deklareerida ning õppemaksu peab tasuma lapsevanem või keegi teine lähikondne, kes koolituskulud oma tuludeklaratsioonis esitab.

“Ka ei teeni enamik tudengeid nii palju, et soodustust täiel määral kasutada,” märkis Suitsu. “Samuti tähendab see näiteks seda, et koduse ema kontolt, kes tulumaksuga maksustatavat tulu ei teeni, ei peaks koolituskulusid maksma.”

Vanem või lähikondne võib deklareerida õppemaksu, mis on tasutud enne lapse 26aastaseks saamise kuupäeva. Kui koolituskulu tasutakse kellegi teise eest, tuleb maksjal hoolt kanda, et koolitusasutusele oleks peale maksja andmete teada õppija nimi ja isikukood.

Koolituskulu saab teenitud tulust maha arvata ainult juhul, kui see on makstud õppimise eest kas riigi või kohaliku omavalitsusüksuse haridusasutuses, avalik-õiguslikus ülikoolis või erakoolis, millel on koolitusluba antud eriala õpetamiseks, registreering Eesti hariduse infosüsteemis (EHIS) või õigus kõrgharidust pakkuda. Samuti saab koolituskuludelt tulumaksu tagasi taotleda eelloetletutega samaväärses välismaa õppeasutuses õppinu.

Küsi enne

Tasub teada, et soodustust ei saa kõik huvikoolid-ringid, sestap soovitab Suitsu lapsele trenni või ringi valides enne täpsustada, kas teenust pakkuv huvi- või spordikool kuulub riigi aktsepteeritud huvihariduse pakkujate hulka, kellele sooritatud maksetelt tulumaksu tagasi saab.

“Paraku on huvi- ja spordikoole, mille puhul see soodustus ei kehti. Negatiivse üllatuse vältimiseks oleks mõistlik see enne selgeks teha,“ rääkis Suitsu.

Seda, kas koolil on kehtiv koolitusluba või registreering, saab kontrollida EHISest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles