Galerii: päästjad andsid märjale metsale voolikutest tuld

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saarde vallas Laiksaare külas Rae järve lähistel toimus täna metsatulekahju õppus, millel osales ligikaudu 170 inimest.
Saarde vallas Laiksaare külas Rae järve lähistel toimus täna metsatulekahju õppus, millel osales ligikaudu 170 inimest. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna hommikul sai häirekeskus teate Pärnumaalt Saarde vallast Laiksaare külast, kus Rae järve lähistel avastati metsapõleng.

Sellise alguse sai Lääne-Eesti päästekeskuse selle sügise üks suuremaid õppusi, millest võttis osa ligikaudu 170 inimest, eesmärgiga harjutada päästjate, riigimetsa majandamise keskuse, keskkonnainspektsiooni ja -ameti ning politsei ühist tegutsemist ulatusliku metsatulekahju korral.

Legendi järgi põles avastamise hetkeks umbes kolm hektarit männimetsa ja leegid haukasid endale kiiresti maad juurde.

Õppuse peakorraldaja Karmo Kuru sõnutsi liiguks 10 meetrit sekundis lõõskava tuulega põleng päriselus metsas tunniga edasi umbes 400-500 meetrit. Simulatsiooni kohaselt oleks tänane metsatulekahju laiutanud poolteist tundi pärast avastamist juba 30 hektaril.

Päästjatel kulus mitu tundi, et nii mõneski kohas raskesti ligipääsetav põlenguala ümber piirata ja põleng kontrolli alla saada.

Päästjad ehitasid veetrassi poolteise kilomeetri kaugusele järve äärde ja vedasid metsa all lahti rohkem kui kolm kilomeetrit voolikuid, millest niigi märga metsaalust kastsid.

Kuru sõnutsi said pritsumehed oma ülesannetega päris hästi hakkama, kuigi läbi ei saanud viperusteta. Näiteks jäi planeeritust kauemaks venima vajaliku varustuse kohaletoomine ja maadelda tuli põllule kinni jäänud autoga.

Kuru sõnul pole metsarikkal Pärnumaal õnneks ühtegi suuremat metsapõlengut olnud ja selline õppus on hea võimalus tegutsemine ja koostöö teiste ametkondadega niisuguse õnnetuse puhuks läbi harjutada. „Nii näeme, millised on nõrgad kohad, mida parandada annaks,“ lausus ta.

Tänane õppus toimus Euroopa Liidu keskkonnaprojekti programmi LIFE+ toel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles