Poolaasta suurim salmonelloosipuhang sai alguse Pärnumaal peetud sünnipäeval

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi algselt arvati, et Pärnumaa salmonelloosipuhang võis saada alguse kodusest sünnipäevatoridist, siis hiljem selgus, et see polnud sugugi nii.
Kuigi algselt arvati, et Pärnumaa salmonelloosipuhang võis saada alguse kodusest sünnipäevatoridist, siis hiljem selgus, et see polnud sugugi nii. Foto: Elmo Riig

Täna teatas terviseamet, et Tallinnast Noa restoranist alguse saanud salmonelloosipuhangu tõttu on praeguse seisuga arstide poole pöördunud 24 haigestunut, mis teeb sellest tänavu suurima puhangu. Kuid Pärnumaalgi leidis kevadel aset pea sama tõsiste targajärgedeta juhtum.

Terviseameti pressiesindaja Iiris Saluri selgitas, et sel kevadel haigestus ühe sünnipäevapeo järel Pärnumaal 23 inimest salmonelloosi.

„Kuigi algselt arvati, et haiguspuhang võis alata kodus küpsetatud tordist, siis hiljem selgus, et osa haigestunutest torti ei söönud,” rääkis Saluri. „Kuna haigestumiseni võib kuluda kuni 72 tundi, on sellistel juhtudel tagantjärele väga raske kindlaks teha, milline toit võis olla saastunud.”

„Enamasti on toit haigusnähtude ilmnemisel juba hävitatud,” lisas Saluri. „Samuti võis hoopis toidujagaja olla haige.”

Saluri jutu järgi liigitub Pärnumaa juhtum terviseameti arvestuse järgi kodust alguse saanud haiguspuhangute alla ega pole seotud mõne toitlustusasutuse, näiteks restorani või kohvikuga.

Terviseameti teatel on tänavu kuue kuuga registreeritud Eesti 128 salmonelloosijuhtu, paljud neist üksikjuhtumid. Puhanguid, kus haigestunud viis või enam inimest, on poolaasta jooksul olnud neli ja nende tagajärjel on salmonelloosi diagnoosi saanud kokku 40 inimest.

Valdavalt on olnud tegu kodus valmistatud söökidega, näiteks tarbitud toormunadest kooki või ebapiisavalt küpsetatud lihatooteid.

Salmonelloos on salmonella perekonda kuuluvate bakterite põhjustatud soolehaigus, millesse nakatutakse suukaudselt. Haiguse peiteperiood võib olla kuus kuni 72 tundi. Haigusele iseloomulikeks sümptomiteks on raske ja kurnav kõhulahtisus koos kehatemperatuuri tõusu, pea- ja kõhuvalu, iivelduse, vahel ka oksendamisega, millega kaasneb suur vedelikukaotus.

Haigusnähud püsivad neli kuni seitse päeva. Raskematel juhtudel vajab haigestunu haiglaravi.

Nakkusallikaks võib olla haigestunud inimene või loom. Haigestumist põhjustavad haigustekitajaga saastunud toiduained nagu (linnu)liha, kanamunad ja nendest tehtud tooted.

Salmonelloosi ennetamiseks on oluline jälgida isiklikku hügieeni ja ohutu toidukäitlemise nõudeid. Salmonelloosi ennetus algab looma- ja linnufarmis, kus tuleks vältida toiduks minevate loomade ja -lindude nakatumist.

Toiduohutuse üle teeb järelevalvet veterinaar- ja toiduamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles