Kalev Vilgats: Kolm sõpra

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Päike, rand ja ­merevesi – need me sõbrad kolmekesi, ütlevad laulusõnad. Üks sõpradest oli ­tänu kestvatele idatuultele lõppeval nädalal küll külmavõitu, aga kaks ülejäänut seevastu nii kuumad, et annab meenutada, millal viimati sedasi küpsetas. Suvi on olnud peamine poliitikavaba kõneaine selgi nädalal.

Pärnu Postimehe ilmateate järgi valitses meil selline ilm, kus termomeeter näitas 32,2 kraadi viimati 2001. aastal. Võiks ju mäletada, aga tee või tina, ei mäleta. Ammu siis ­aastat 1939, kui viimasel rahuaastal oli Pärnus 31,2 soojakraadi.

1996. aastal oli neil päevil vaevalt seitse kraadi sooja ja lehtki kirjutas, et suvi pole suurem asi.

Ilmateate kohaselt on tuule suund muutlik, mis võiks anda lootust, et vesi, mida päike soojendab, püsib randades kauem. Ajakirjanduses kohtab endiselt jutte erakordselt soojast suvest, aga nagu eespool lugeda võis, on selliseid suvesid olnud varemgi.

Puhkajate ja suvevõõraste õnneks jätkub palavus uuelgi nädalal.

Nädalavahetus võib aga tulla sarnane möödunud nädala lõpuga, kui sünksinisest taevast langesid veejoad, sähvis välk ja müristas.

Idanaabrite ilmaportaali Gismeteo järgi peaks suurem kuumus andma järgi augusti teisel nädalal ja edasi kestma n-ö Harju keskmine suvi.

Juuli on igal juhul suve süda ja suvisemaks enam ei ­lähe, küll on marjaaias üha rohkem seda, mida isu pärast põske pista.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles