“Kuldlehekese” konkursi grand prix’ võitis poolatar

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali peapreemia pälvinud Karolina Szczepanik võlus žüriid meisterliku ja hingestatud esinemisega. Poola neiu on võitnud konkursse mujal Euroopaski.
Festivali peapreemia pälvinud Karolina Szczepanik võlus žüriid meisterliku ja hingestatud esinemisega. Poola neiu on võitnud konkursse mujal Euroopaski. Foto: Veiko Rea

Nädalavahetusel selgusid võitjad Pärnu Kunstide maja korraldatud rahvusvahelisel konkursil “Kuldleheke”.

Lapsi ja noori hindas rahvusvaheline žürii, konkursil osalesid andekad noored Poolast, Itaaliast, Lätist, Leedust, Bulgaariast, Rumeeniast, Ukrainast ja Türgist. Välisosalejatega võtsid mõõtu Kunstide maja lauljad.

Noored lauljad võistlesid pop-jazz’i ja rahvalaulu kategoorias. Peale konkursil esinemise anti koolikontserte, osaleti töötubades ja tutvuti Eesti rahvakommetega Kurgja talumuuseumis. Samas peeti festivali rahvalaulukonkurss.

Sõbrad tulid külla

“Kuldlehekese” rahvusvaheline festival kasvas välja Pärnu Kunstide maja festivalist, kus kõik õpilased võisid oma oskusi näidata. Festivali kunstiline direktor Endla Murd on oma õpilastega aastaid noppinud kõrgeid kohti Euroopa laulukonkurssidel ja sealt saadud kogemused andsid tõuke konkursi korraldamiseks Pärnus.

Eelmisel aastal toimus “Kuldleheke” esimest korda, osalesid Kunstide maja lauljad, keda hindas rahvusvaheline žürii. Sel sügisel kutsuti teistest riikidest peale žüriiliikmete lauljaidki.

“Meilt aina küsiti teistel festivalidel, miks me ise konkurssi ei korralda, võtsime viis aastat hoogu ja kogusime sõpru, kes Pärnusse tahtsid tulla,” rääkis festivali peakorraldaja Tiit Erm konkursi saamisloost. “Siia sõitsid suurepärased noored lauljad, žüriil oli parimaid välja selgitada päris raske. Tahtsime meie oma maja lastelegi näidata, mis mujal maailmas toimub. Paljud Kunstide maja noored on välisriikide festivalidel saanud väärtuslikke kogemusi ja see aitab edaspidi tuult tiibadesse saada.”

Endla Murd lisas, et seni said nad välisriikide noortele lauljatele soovitada vaid osalemist Tallinnas “Tähtede laulul”, mis on ainus Eesti rahvusvaheline konkurss.

“Kõik tulid Pärnusse hea meelega ja kõik soovijad ei mahtunudki, sest väliskülaliste arv oli piiratud,” kommenteeris lauluõpetaja.

Noored armastavad võistelda

Kuigi festivali grand prix’ ja 500 euro suuruse preemia sai poolatar ning hulgaliselt auhindu viisid koju leedulannad, jõudis võitjate sekka palju Pärnu lauljaidki. Tihedaim konkurents käis 16-19aastaste lauljate vanuserühmas.

“Kõikides kategooriates kuulsime väga huvitavaid esitusi ja konkurents oli tugev, eriti pop-jazz’i kategoorias,” ütles žürii liige Tolgo Gürdil, helilooja Türgist, kes korraldab oma kodumaal rahvusvahelist lauluvõistlust “Shining Star”. “Pärnus on lauluõpetus väga heal tasemel, siinsed lauljad paistsid silma koolitatud häältega.”

Kõik žürii liikmed kutsusid oma lemmikud teistes Euroopa riikides peetavatel festivalidel osalema.

Endla Murru sõnutsi on tavaline, et žüriiliikmed oma konkurssidele mujalt andekaid osalejaid otsivad. Noortele lauljatele omakorda annab Euroopa festivalidel osalemine suurepärase lavakogemuse, nii näiteks sai konkursi “Eesti otsib superstaari” üks finaliste Rosanna Lints oma esimesed suure lava tuleristsed just Bulgaaria ja Rumeenia festivalidel.

“Noored tahavad väga konkurssidel käia, oma arengut teistega võrrelda,” teadis Murd oma kogemustest. “Samuti aitab see ennast näidata, mõista, mis laval mõjub. Mina võin ju rääkida, kuidas end laval emotsionaalselt väljendada, aga kui nad seda ise teiste esinejate pealt näevad, mõjub see hoopis teistmoodi.”

Festivali “Kuldleheke” võitjad

Festivali grand prix

Karolina Szczepanik (Poola)

7-9aastased

1. Rugile Baranauskaite (Leedu)

2. Carina-Elena Olteanu (Rumeenia)

3. Elise Pani (Eesti)

10-12aastased

1. Dagmara Jewtuch (Poola)

2. Gabriele Rybko (Leedu)

3. Tamur Talviku (Eesti)

13-15aastased

1. Rael Rent (Eesti)

2. Tetyana Zotova (Ukraina)

3. Karmen Kõrnas (Eesti)

16-19aastased

1. Klaudia Blaszczyk (Poola)

1. Egle Pertikaite (Leedu)

2. Goda Bumbliauskaite (Leedu)

3. Egert Pull (Eesti)

Rahvalaulu kategooria

Grand prix

Georgiana Dariescu (Rumeenia)

1. Karmen Kõrnas (Eesti)

2. Egert Pull (Eesti)

3. Tetyana Zotova (Ukraina)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles