Andrus Kallastu heliteos kõlab Islandil

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu helilooja Andrus Kallastu multimeediateos “Atemlos” kõlab homme Põhjamaade olulisima nüüdismuusikafestivali “Nordic Music Days” raames Islandil, ettekanne on festivali avapäeval Reykjavíki uhiuues Harpa kontserdimajas.

Kallastu teose esitus märgib loodetavasti Eesti muusika päevi korraldava Eesti heliloojate liidu koostöö algust Põhjamaade muusikapäevadega.

Põhjamaade muusikapäevad (“Nordic Music Days”), millel traditsiooniliselt esitatakse kõige uuemat muusikat, on maailma üks vanemaid muusikafestivale. See tava sai alguse 1888. aastal viie Põhjamaa tippmuusikute initsiatiivil. Tänapäeval on tegu igal aastal eri riigis toimuva muusikasündmusega, mille korraldusega tegeleb võõrustaja maa heliloojate liit ja üldplaneerimisega Põhjamaade heliloojate nõukogu.

Tänavuse, Reykjavíkis aset leidva festivali kunstiline juht on Islandi helilooja Pétur Jónasson. 2012. aasta festival toimub Stockholmis ja selle kunstilise juhi Catharina Backmaniga on Eesti muusika päevade eestvedajad juba mõnda aega arutanud koostööviise.

Kevadel külastasid Backman ja Põhjamaade heliloojate nõukogu esindaja Stina Lyles “Tallinn Music Weeki” ja Eesti muusika päevade kontserte ning kinnitasid elavat huvi Eesti uuema heliloomingu ja selle tutvustamise vastu festivalil “Nordic Music Days”.

Teose “Atemlos” saamisloost on helilooja Andrus Kallastu rääkinud järgmist: “2000. aasta kevadel valminud „Stabat materist elektroonikale” praakisin töö käigus välja laulja hingetõmbed. Nende kustutamise asemel sain aga idee uue teose loomiseks. Minus hakkas pöörlema lugu eluga puntrasse jooksnud naisest. Teose saksakeelset pealkirja “Atemlos” võiks tõlkida ja tõlgendada kui “võimetu hingama”.“

Teose esiettekanne toimus 2005. aasta sügisel Pariisis. Projektis osalesid veel näitleja/lavastaja Rein Laos ja visuaalkunstnik Haide Rannakivi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles