Pärnu volikogus puudub avatus

Kätlin Joala
, Keskerakonna Pärnu piirkonna aseesimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kätlin Joala.
Kätlin Joala. Foto: PP

Kui neli Pärnu linnavolikogu Keskerakonna fraktsiooni liiget – Jaanus Ots, Garri Suuk, Ranno Künnap ja Margus Tammekivi – esitasid fraktsioonist lahkumise avalduse, tuli see paljudele keskerakondlastele üllatusena, sest oma rahulolematust fraktsiooni tööga ei olnud need mehed teistega jaganud. Leidus pärnakaid, kes ütlesid, et mida Suugilt muud oodata oligi.

Poliitilistele vastastele tähendas käik seda, et linnavolikogus on oodata suuremat sorti segadust, sest opositsioonifraktsiooni kadumine ei ole kindlasti Pärnu linna huvides.

Ettepanekud postkastis

Fraktsiooni lagunemine ei ole maailma lõpp, pigem uue ja senisest selgema poliitilise suuna algus. Kui meenutada, siis sotsid ja Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) ei saanud oma fraktsiooni luua pärast valimisi, kuna valijad ei andnud küllaldaselt mandaati. Olen kindel, et Keskerakonnal on kõik eeldused saada kahe aasta pärast kohalikel valimistel pärnakatelt toetus fraktsiooni taasloomiseks.

Praegu esindavad Pärnu linnavolikogus meie seisukohti Hillar Talvik ja Svetlana Tšipurina. Nad on seda teinud aastaid, teenides sellega välja oma valijate ja erakonna liikmete austuse.

Kolm aastat tagasi valitses Pärnus olukord, kus volikogu opositsioon ei paistnud eriti silma, selle rolli täitis volikogust kõrval seisnud toonane maavanem Toomas Kivimägi. Keskerakonna eesmärk on siiski alles hoida volikogu võimet valvata linnavalitsuse otsuste õiguse ja õigluse üle.

Lähtudes fraktsiooni lagunemisest, oleks loomulikult meie eelistus, et keskerakondlastena volikogu liikme mandaadi saanud inimesed, kes enam ei soovi esindada meie huve, ei petaks oma valijaid, astuksid tagasi ja lubaksid volikokku oma asendusliikmed. Kuid praegu toetab juhatus keskerakondlastest üksikliikmeid ja usub, et nad teevad seda tööd paremini kui mittetöötav fraktsioon.

Kindlasti jätkab Keskerakonna Pärnu juhatus linnaelu oluliste küsimuste arutamist ja ettepanekute tegemist. Ühes oma artiklitest tõdes nüüdseks juba endine Keskerakonna Pärnu linnavolikogu fraktsiooni liige Suuk olukorda, kus fraktsiooni ja piirkonna juhatuse vaheline koostöö ei toiminud, sest isegi Pärnu linna arengukava avalikule arutelule ei tulnud keegi Keskerakonna Pärnu piirkonna juhatusest kohale.

Paraku vaikis Suuk maha selle, et kõik fraktsiooni liikmed on alati olnud kutsutud juhatuse istungitele ja juhatus kogunes suvel arutama Pärnu linna arengukava. Lepiti kokku, et iga juhatuse liige esitab oma ettepanekud linna tuleviku kujundamiseks. Paraku ei jõudnud meie saadetud mõtted Suugi e-postkastist kaugemale.

Keskerakond tegutseb edasi

Pärnu linnavolikogu maine on pärnakate silmis väga madal. Ei usaldata sealseid liikmeid, sest puudub avatus. Pärnu linna mured hakkasid majandussurutise ajal, samal ajal sellele eelneval perioodil ja praegu on volikogu koosseis suures osas sama. Eelkõige otsustajad on jäänud samaks. Kohati tundub, et tegeldakse oma praagi ja ebaõigete otsuste varjamisega.

Keskerakonnal on Pärnu linnas üle 400 liikme. Me näeme Pärnu piirkonna arengu võtmena eelkõige tööd noorte, uudsuse ja rahvusvaheliste eluvaadetega.

Noored ei ole poliitikas selleks, et saada mõnes linnanõukogus hea koht. Noortel on soov arendada elu Pärnus ja riigis tervikuna. Keskerakonna tugevus on olnud eakate eest seismine. Nüüd ootabki meid põlvkondade vaheline koostöö, kus noored käivad fantaasiarikkaid ideid välja ja vanemate liikmete kohus on neid analüüsida oma elukogemuse toel, hinnata kriitilise pilguga.

Seepärast ei jäeta kõrvale ühtegi inimest, kes suudab sõnastada Pärnu probleeme. Kuid siiski, mõnes mõttes alustame puhtalt lehelt, mis on õiglasem ja ausam.

Kui puudutada Keskerakonna Pärnu piirkonna lähitulevikku, suuname põhitähelepanu linnaelu probleemidele, mis viimastel aastatel on märkamata jäänud. Kui tööpuudus on suur ja elukallidus kasvab, jääb paratamatult palju inimesi abita.

Keskerakonna noored on abistamas üksi elavaid eakaid, et tuua kergendust mõne üle jõu käiva igapäevatoimetuse tegemisel. Me soovime, et eakatele pärnakatele oleks tagatud väärikas elu ja samal ajal mõeldaks linnaelu planeerimisel sellele, kuidas siia elama meelitada noori peresid.

Oleme seisukohal, et omavalitsuste liigne sõltuvus riiklikust rahastamisest on juba viinud selleni, et otsustusvõimekus omavalitsuste piires on miinimumis. Selline suundumus tekitab paratamatult seisu, kus kõik on juba ette otsustatud ja omavalitsuselt võetakse võimalus esindada oma piirkonna huve.

Oktoobris tähistame Eesti vanima erakonnana oma 20. aastapäeva ja soovime, et Keskerakonna 40. aastapäevalgi oleks Eesti demokraatlik mitmeparteiline riik, kus Pärnu linn on hea elupaik nii noortele kui vanadele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles